Hlavní obsah

V září se bude testovat ve školách dvakrát týdně, řekl Vojtěch

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předestřel plán pro testování na začátku příštího školního roku.

Článek

Antigenní testy budou žáci jednou týdně podstupovat až do konce června. To ale neznamená, že tím testování skončí. I po návratu do lavic po letních prázdninách Ministerstva zdravotnictví a školství počítají s testování dětí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) počítá s tím, že se v září bude testovat dvakrát týdně.

„Antigenní testy smysl mají, pokud se dělají opakovaně. Plánujeme, že testy pojedou dvakrát týdně. Pokud se v září ukáže, že záchyty jsou minimální, pak bychom postupně utlumovali nebo od nich ustupovali. Bude ale záležet na tom, jak se bude vyvíjet situace,“ poznamenal Vojtěch na společném jednání zdravotního a školského poslaneckého výboru.

Školy už na začátku tohoto týdne obdržely od Ministerstva školství informace k provozu v průběhu června. Z nich vyplývá, že ředitelé si mají uschovat případné zbylé testy do příštího roku.

„Zásoby testů přesahující potřeby škol a školských zařízení pro testování do tohoto data budou prozatím ponechány jednotlivým subjektům pro případné použití ve školním roce 2021/22,“ informovalo ministerstvo.

Pokud by škole naopak zásoba testů do konce školního roku nestačila, může do 25. června využít rezervy z krajského pracoviště Národního pedagogického institutu.

Ministr Vojtěch zdůraznil, že počítá rovněž s využitím PCR testů. Ani v září ale podle něj nebude dostatečná kapacita laboratoří na to, aby nahradily dosud využívané antigenní testy.

„Jsme v jednání o návratu dětí do škol tak, aby byl návrat bezpečný. Plánujeme, že bychom nastavili screeningové testování primárně prostřednictvím antigenních testů a sekundárně PCR testy, protože i z hlediska kapacit nebudeme schopni metodou PCR protestovat všechny děti,“ dodal Vojtěch.

Povinné testování na covid-19 začalo ve školách 12. dubna. Stát jim zajistil antigenní testy. Nejprve obdržely 2,6 milionu testů od společnosti Lepu a pět milionů testů Singclean. Na konci dubna Státní správa hmotných rezerv (SSHR) zrušila tendr na další testy, protože nikdo ze zájemců nesplnil zadávací podmínky.

V opakované soutěži na začátku května vyhrála firma Targo Promotion s testy Sejoy, znovu uspěla i na konci května. Nejprve dodala do škol 5,6 milionu testů (cena za kus byla 27,49 Kč). Další dodávka 4,7 milionu testů měla být s cenou na 26,68 Kč za kus. Pokud se školy rozhodly přejít na PCR testování, proplatí jim stát zpětně 200 korun za test. Většina škol zůstala u testů antigenních.

Reklama

Doporučované