Hlavní obsah

V kuřecích řízkách z Polska byla salmonela, maso se dostalo do pěti jídelen

Veterinární příměří porušeno. V zásilce půl tuny kuřecích řízků z Polska do Česka je salmonela.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V zásilce více než půl tuny kuřecích řízků z Polska do Česka objevila tuzemská Státní veterinární správa bakterii salmonely. Maso se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. Agentuře ČTK to sdělil mluvčí veterinářů Petr Vorlíček.

Článek

Potíže s masem dováženým z Polska nekončí ani několik dní poté, co mezi oběma státy ministři zemědělství uzavřeli „veterinární příměří“.

Nejnovějším důkazem je nález veterinářů, kteří potvrdili, že v půltunové polské zásilce objevili bakterii salmonely. Řízky ze zmíněné zásilky již podle mluvčího Vorlíčka dodavatel rozvezl odběratelům.

„Maso bylo od příjemce zásilky z Nového Bydžova distribuováno k dalším odběratelům, především stravovacím zařízením. Maso již je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má ho v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil,“ uvedl Vorlíček.

Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. SVS ale zatím nemá informace, že by měl někdo po konzumaci masa ze zmíněné zásilky zdravotní problémy. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální.

Maso se salmonelou pocházelo od polské firmy Dromico a v Česku ho distribuovala firma Astra maso z Nového Bydžova na Královéhradecku. Jednatel a majitel firmy Astra maso Petr Pluhař se k záležitosti a postupu firmy na dotaz ČTK odmítl vyjádřit. „Žádné vyjádření dávat nebudu. Reagovali jsme přesně tak, jak máme reagovat. Já to nechci nějak blíže komentovat,“ řekl.

Pět restaurací a jídel

Podle ředitele hradecké krajské veterinární správy Aleše Hantsche bydžovská firma kuřecí řízky dovezla v balení, které dál distribuovala. Protože maso již bylo z firmy pryč, žádná opatření veterináři ve firmě nepřijímali. „Jde spíš o to, že by si dovozce měl vybírat takové dodavatele, kteří mu zajistí zdravotní nezávadnost dodávaného zboží,“ řekl.

V Česku bylo maso rozvezeno do pěti zařízení – restaurace Pod Strání v Hradci Králové, jídelny Trefa v Hořicích na Jičínsku, jídelny Kadlec Kolín, řeznictví Vladimír Hrbek v Kolíně a prodejny se stravovací službou Jaroslav Dostál v Chocni na Orlickoústecku.

Ze žádné nikdo zdravotní potíže nehlásil.

Před kuřecím hovězí aféra

Zhruba před týdnem přitom skončily oficiálně přísnější kontroly masa dováženého z Polska. V tomto případě šlo především o hovězí.

Podle ministra zemědělství Tomana byly záruky z polské strany dostatečné. Poláci v materiálu zaslaném ministerstvu na třech stránkách popsali množství a průběh mimořádných kontrol, které polská veterinární správa provedla na stovkách tamních jatek, včetně 162 „vysoce rizikových“.

Polsko se kvůli aféře s hovězím dostalo pod obrovský tlak i ze strany EU.

Mimořádné veterinární kontroly se zavedly 21. února. Všechny zásilky hovězího masa původem z Polska bylo možné uvádět na český trh teprve až po jejich vyšetření na přítomnost salmonely. Tato povinnost minulý týden dovozcům odpadla.

Reklama

Doporučované