Hlavní obsah

V Žatci by měla letos začít obnova historické budovy nádraží

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Žatci chce letos Správa železnic (SŽ) začít s rekonstrukcí vlakového nádraží. Historickou nádražní budovu s restauračním pavilonem vyhlásil koncem loňského roku Národní památkový ústav kulturní památkou.

Článek

„Město počítá i s postupnou obnovou celé lokality, " potvrdil mluvčí žatecké radnice Tomáš Kassal.

SŽ nechala podle mluvčí Nely Friebové na obnovu nádražní budovy vypracovat projekt. „Bude vypracován v souladu s Národním památkovým ústavem, jehož vyjádření bude předmětem stavebního řízení,“ uvedla mluvčí. Přesné náklady na rekonstrukci ukáže až hotový projekt.

Se zahájením prací se počítá do poloviny letošního roku. „Dojde ke kompletní opravě střechy a pláště budovy, opravě přístřešku, toalet, prostor pro cestující a pro dopravce a k revitalizaci okolních ploch,“ popsala Friebová. Před časem již Správa železnic začala s průběžnými opravami, například vyměnila okna.

Historická budova nádraží z roku 1873 a jeho okolí jsou pro cestující vlakem branou do královského města. Radnice chce proto postupně upravit i prostor kolem nádraží, kde by měl vzniknout park. Jeho revitalizaci připravuje ve spolupráci s architektem. V současné době dělníci opravují za deset milionů korun přilehlou Purkyněho ulici, kde vyměňují kanalizaci, povrchy cest a sází tam stromy.

Reklama

Doporučované