Hlavní obsah

V závěrečné zkoušce z angličtiny byla zastaralá slovíčka, tvrdí petice s tisíci podpisů německých studentů

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Přes 30 tisíc německých středoškoláků projevilo svůj nesouhlas s podobou testu z anglického jazyka u závěrečných zkoušek a sepsalo online petici. Podle teenagerů byly testy nespravedlivé a zahrnovaly zastaralá slovíčka. Úřady jsou ale proti.

Článek

Studenti z německé spolkové země Bádensko-Württembersko nesouhlasí s náročností zkoušky z anglického jazyka v rámci závěrečných zkoušek Abitur, které absolvují na konci středoškolských studií. Jedná se o německou obdobu maturity v Čechách. Jako projev nesouhlasu podepisují online petici.

Studenti po vzdělávacích úřadech požadují přizpůsobení známkování s ohledem na neúměrnou náročnost testu. „Letošní zkoušky nejsou srovnatelné s minulými lety,” tvrdí středoškoláci podle BBC.

U jednoho z úkolů měli studenti okomentovat dvě kontrastní karikatury s tematikou brexitu, tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie. To vyžaduje hlubší znalost a pochopení aktuálního dění v Británii, což je dle studentů nad rámec středoškolské výuky.

Petice si také stěžuje na text z románu Henryho Rotha Říkej tomu spánek z roku 1934. Text je údajně psán zastaralou angličtinou a písemná úloha neměla jasné zadání.

Podle úřadů spolkové země jsou ale texty „přiměřené” a dala jim za pravdu i zkoušková komise.

Závěrečný test z anglického jazyka absolvovalo 31 000 studentů z Bádenska-Württemberska. V petici se od minulého měsíce nashromáždilo více než 35 000 podpisů.

V loňském roce nastala obdobná situace u jiné zkoušky z anglického jazyka v Severním Porýní-Vestfálsku. Důvodem nespokojenosti byla nahrávka, kde bylo údajně špatně rozumět slovům prince Harryho. Po online petici učitelé přehodnotili výsledné známky.

Reklama

Doporučované