Hlavní obsah

V závěru prázdnin přijdou tropy, potom skok o 10 až 15 stupňů

Jaké bude počasí v závěru prázdnin?Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Teploty kolem 30 stupňů Celsia a příjemně teplé vodní nádrže, to je výhled na poslední prázdninový týden. Počasí ohřeje i řeky. Máme poslední příležitost se vykoupat.

Článek

Po silném ochlazení, které Česká republika v posledních týdnech zažila, se k nám vrací opět letní počasí.

„Už v pátek na některých místech v naší republice teploty přesáhnou hodnotu 30 °C. Ještě tepleji pak bude o víkendu a v prvních dnech příštího týdne, kdy teploty někde mohou dosáhnout až 34 °C a teplejší budou také noci," komentuje předpověď meteorolog Petr Dvořák.

Zároveň se však musíme připravit na výrazný teplotní skok. Už 1. září by se mělo ochladit. Meteorologové očekávají deseti až patnáctistupňové ochlazení.

O víkendu do rybníka, později i do řeky

Již v průběhu posledního srpnového víkendu si v Česku budeme užívat počasí ideální pro koupání. Větší vodní plochy si udržely příjemné teploty i přes ochlazení okolního vzduchu. Voda se v nich pohybuje kolem 23 stupňů a její teplota se bude zřejmě ještě zvyšovat.

Hygienici ale v řadě nádrží a rybníků koupání nedoporučují, někde ho výslovně zakázali. Na mapy těchto míst se podívejte ve videu nad článkem.

Tropické počasí potrvá dostatečně dlouho na to, aby ohřálo i vodní toky. Ty teplejší se nyní pohybují mezi 18 až 21 stupni. Například ve středu v poledne naměřili ve stejnou dobu v Olomouci teplotu řeky Moravy 17,5 °C, ve Strážnici ale už 20,9 stupně. Labe dosahovalo na Mělníku 18,6 °C, podobně teplá byla Berounka přímo v Berouně. Ještě teplejší je Sázava – ve Zruči nad Sázavou dosahuje zhruba 19 stupňů. Podobně se pohybuje na některých místech i Dyje, v Trávním Dvoře naměřili 19,1 °C, a stejně tak Vltava, například ve Vyšším Brodě dosahovala 19,6 °C.

Reklama

Doporučované