Hlavní obsah

V závodě na výrobu ponorek se rozšířil koronavirus. Uzavřeli celé město

Svět bez obalu: V Rusku bylo kvůli epidemii uzavřeno celé město. Covid-19 se tam rozšířil v továrně na výrobu jaderných ponorek.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V počtu nakažených je Rusko třetím nejpostiženějším státem na světě hned po USA a Brazílii. V zemi se nakazilo koronavirem už přes 537 210 lidí.

Článek

Vojensky důležitý přístav Severodvinsk u Bílého moře tvrdě zasáhla koronavirová pandemie. Nemoc propukla v tamním závodě na výrobu torpéd pro ruské jaderné ponorky.

Město bylo v dobách Sovětského svazu kvůli vojenskému průmyslu uzavřené, vstoupit šlo pouze na speciální povolení, která vydávala sovětská tajná služba. Nyní bylo město znovu zcela uzavřeno. Koronavirovou karanténu oficiálně oznámil starosta Igor Skubenkov 6. června.

„Toto opatření je nutné a já očekávám, že ho přijmete s porozuměním,“ informoval v televizním projevu Skubenkov s tím, že vjezd nebo odjezd z oblasti Severodvinsku bude možný jen na zvláštní povolenky.

Epidemie se rozšířila v klíčových průmyslových centrech, kde se vyrábí a opravují jaderné ponorky. Novináři z rádia Svobodná Evropa hovořili se dvěma tamními zaměstnanci.

„Při vstupu vám změří teplotu. Bez toho se nedostanete dovnitř. Používají k tomu elektronický teploměr, který je popravdě - velmi nepřesný. Nikdy mi nezměřil vyšší teplotu než 35 stupňů, většinou to bylo jen 34 stupňů. Já jsem ale člověk, ne ryba“, říká jeden z dělníků továrny.

„Pracujeme jeden vedle druhého. Jsme špinaví a zpocení. Tak jak můžeme dodržovat nějaká hygienická pravidla? Je to nesmysl. Kdyby tady bylo méně lidí, tak by je mohli držet dál od sebe. A pravidla by tak mohla být lépe dodržována,“ dodává druhý muž.

Úřady požádaly loděnice, aby omezily počet dělníků, kteří do města dojíždějí. V Severodvinsku žije okolo 180 000 obyvatel a tamní nemocnice je už nyní přeplněná.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované