Hlavní obsah

V závodech s psími spřeženími neběhají jen huskyové, závodníci zapřahají i jorkšíry

Rozhovor s musherkou Lucií Schönovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hledáte zábavné vybití energie pro sebe i pro svého psa? Kromě společných procházek a běhání existuje i řada jiných sportů, které vás nadchnou oba. Mezi nimi třeba mushing.

Článek

Mushing můžete znát jako sport v zasněžené krajině, při kterém za sebou psí smečka ve spřežení táhne sáně. V nich obvykle stojí musher, tedy jejich psovod. Aktivita je ideální předvším v horách nebo v krajinách, které sníh pokrývá většinu roku. Jak si ale tento sport se psy užít i v našich zeměpisných podmínkách?

Řešení není tak složité. Stačí vyměnit sáně za jiné řiditelné vozítko, které nevyžaduje sníh. Musherka Lucie Schönová se tak ke sportu se svým psem přidala na koloběžce. Stalo se tak, když se její pes zranil a nemohl nadále skákat do výšky pro frisbee, které do té doby společně hráli. Běh se stal ideální variantou pohybu a nyní společně vyhrávají řadu cen na závodech. „Doufám, že ta největší ocenění teprve přijdou,” říká Schönová a pokračuje: „V roce 2017 jsem se stala vicemistryní na střední vzdálenosti na koloběžce se dvěma psy. Čeho si pak cením nejvíc, je páté místo na mistrovství republiky ve sprintu se dvěma psy.”

Podle Schönové mushingu v České republice popularita roste. Jeho příznivců jsou v tuzemsku stovky. Hlavní sezóna trvá od podzimu do jara, kdy se sport pojí se sněhem a musher jede za psem (či více psy) na saních či běžkách. Ve zbytku roku pak nastává ten pravý čas pro nadšence, kteří se raději svezou na koloběžce.

Představujete-li si ve spřežení jen husky a jiná tažná plemena, jste na omylu. „Plemena to mohou dělat skoro všechna, včetně kříženců,” říká Schönová. Dodává, že na závodech běhají i malí psi do deseti patnácti kil, mezi nimi i třeba jorkšíři. „Běhají canicross (pozn. red.: běh psa a psovoda, kteří jsou spolu propojeni lanem) a občas i u té koloběžky se nějaký ten miniaturní pejsek najde. Dokonce na některých závodech pro ně bývají vypsány i speciální kategorie, aby nemuseli běhat proti velkým psům. Dokonce i na běžkách pro ně byl letos závod,” vysvětluje Schönová.

Pokud i vy přemýšlíte, že byste si sport rádi vyzkoušeli, pusťte si video v úvodu článku, kde se musherka Lucie Schönová dělí o cenné rady a tipy. Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9:00 na Televizi Seznam. Zde je návod k jejímu naladění.

Reklama

Související témata:

Doporučované