Hlavní obsah

Žádná satelitní noclehárna. U Brna chystají „chytrou čtvrť“ pro stovky lidí

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Na jihu Moravy chystají výstavbu „chytré čtvrti“. Na ploše přes tři hektary budou rodinné i bytové domy pro několik set obyvatel. Čtvrť má být ekologická a díky pestrému složení obyvatel nemá sloužit jen jako satelitní noclehárna.

Článek

Rodinné i bytové domy vyrostou v Židlochovicích u Brna. Důležité jsou v projektu chytré technologie. Bydlení bude energeticky úsporné ve spotřebě elektřiny i vody. Rozvody vody budou dělené na pitnou a užitkovou vodu, aby se pitnou vodou neplýtvalo například na zalévání. Byty a domy mají mít také domácí čistírny. Díky tomu se má uspořit polovina pitné vody a vypouštět se má polovina odpadní vody proti běžným standardům. Elektřina se má šetřit i díky tomu, že spotřebiče a zdroje spolu budou komunikovat o možnostech výroby a potřebě spotřeby. Digitální technologie budou ovládat i veřejné osvětlení či monitorovat parkovací místa.

„Například energii z fotovoltaických panelů si nebude muset každý dům skladovat ve vlastní baterii, ale počítáme s centrálním úložištěm, které nám pomůže vykrýt výkyvy ve spotřebě během dne a noci,“ řekl Seznam Zprávám starosta Jan Vitula (TOP 09). Obecně má být podle něj nová čtvrť ekologická, tedy uhlíkově neutrální.

„Nyní chystáme vypsání architektonické studie, jak by měla zástavba vypadat. Územní plán nyní povoluje jen rodinné domy, ale zcela jistě tam budou i bytové domy,“ řekl Vitula. Město totiž chce zkombinovat rodinné domy, startovací a malé byty i luxusnější byty. Až studie dá přesnější odpověď na to, kolik obyvatel zde bude žít. „Předběžně počítáme se třemi až čtyřmi stovkami obyvatel,“ dodal Vitula pro Seznam Zprávy.

Město spolupracuje na projektu s Centrem pasivního domu a spolufinancovaný je německou nadací Deutsche Bundesstiftung Umwelt. Pracuje i se sociology, kteří řeší, jakým způsobem posílit komunitní život. Součástí tak má být veřejný sad či zahrada, grily či sdílené dílny. Město si slibuje, že by zde mohli bydlet i lékaři, učitelé a lidé dalších profesí potřebných pro město.

„Sociology jsme do projektu zatáhli proto, aby nám pomohli vymyslet, jak dosáhnout pestrého mixu obyvatel. Nechceme vystavět cosi jako satelitní městečko, která známe z mnoha míst Česka. Bydlení si v nich kupuje jedna určitá skupina lidí, která ráno odjede do práce a večer se vrátí a taková místa pak slouží jako noclehárny. Naším cílem je, aby u nás bydleli mlladí lidé, rodiny, senioři. Aby čtvrť žila i přes den. Bydlení by mělo být dostupné, byty, které bude financovat město budou nájemní, stejně tak developer, s nímž spolupracujeme, chce nabídnout část svých bytů a domů k prodeji a část nabídnout jako nájemní,“ vysvětlil starosta. Výstavba je podle něj navržená tak, aby se lidé neuzavírali za zdi svých domů, neobklopovali své domy dvoumetrovými ploty, ale aby zde fungoval komunitní život.

U podobných projektů bývá vždy náročné vyřešit parkování. V Židlochovicích řeší, zda by dokázali čtvrť obsloužit pomocí bikesharingu nebo carsharingu. „Ale nebudeme si nic nalhávat, lidé chtějí pořád svoje auto vlastnit,“ uvědomuje si starosta.

Tým, který na přípravě čtvrti pracuje, se proto nyní zaobírá i následující myšlenkou: člověk by si u svého domu zastavil, vyložil například nákup, a vůz pak zaparkoval na společné odstavné ploše. Nemělo by přitom jít o betonovou nebo asfaltovou placku, nýbrž parkoviště estetické, schované například pod zelení.

Zájem o bydlení v Židlochovicích je podle starosty i díky blízkosti Brna obrovský. „Nechceme ale růst příliš rychle. Držím se poučky: dvacet procent za dvacet let. Ukazuje se totiž, že pokud obce rostou rychlejším tempem, vede to k likvidaci původní komunity. Navíc je strmý růst náročný na budování infrastruktury,“ nastínil Vitula.

„Spolupracujeme na přípravě i s developerem, který se chová vstřícně. Myslím, že by příprava mohla postupovat poměrně rychle,“ předpokládá. Podle optimističtějších prognóz by se lidé mohli do prvních bytů či domů stěhovat v roce 2023. Nyní mají Židlochovice přes 3800 obyvatel.

Reklama

Doporučované