Hlavní obsah

V zimě je to běžné, vysvětlil Biden tisíce dětí v detenčních centrech

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Americký prezident Joe Biden se na své první oficiální tiskové konferenci zpovídal ze situace na hranicích, kde kvůli migrační vlně z Mexika skončilo v péči úřadů přes 17 000 dětí. Nárůst je podle něj v tomto ročním období běžný.

Článek

V přeplněných ubytovacích zařízeních u hranic Spojených států s Mexikem aktuálně pobývá zhruba 17 000 nezletilých běženců. Současný šéf Bílého domu Joe Biden se zavázal, že udělá tlustou čáru za imigrační politikou bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Provoz na hranicích je přesto takřka nejvyšší za posledních 20 let a na Bidenově první oficiální tiskové konferenci vyvolal otázky novinářů, zda Bílý dům příliš neuspěchal ukončení programů, které zavedl jeho předchůdce.

Podle Bidena je běžné, že během chladnějších měsíců přibývá lidí, kteří se pokusí hranice překročit. „Pravdou je, že se nic nezměnilo,“ uvedla současná hlava státu na tiskové konferenci. „Přicházejí, protože teď je ten nejlepší čas, kdy mohou cestovat, aniž by riskovali úmrtí na horko, které panuje v poušti.“

„Rád bych si myslel, že je to tím, že jsem milý člověk, ale není,“ řekl a označil nárůst za sezónní událost.

Podle amerického Úřadu pro cla a ochranu hranic (CBP) bylo v lednu na hranicích zadrženo 78 442 osob a v únoru 100 441 lidí. Nejvíce – až 140 000 běženců ale zadržela pohraniční stráž už v květnu 2019, tedy ještě za éry Donalda Trumpa.

Za zvýšený počet migrantů také podle Bidena mohou okolnosti v jejich domovských zemích, jako jsou přírodní katastrofy, zvýšená kriminalita a nedostatek ekonomických příležitostí. „Drtivá“ většina migrantů je navíc podle šéfa Bílého domu posílána zpět. Současná administrativa se prý aktuálně snaží „obnovit to, co bylo zrušeno“, aby mohla přijímat nezletilé migranty a snaží se pro ně vytvořit přijatelné ubytovací zařízení.

Minulý týden vyvolaly pohoršení záběry z detenčního centra pohraniční stráže v texaském městečku Donna, kde se tísnila hlava na hlavě v místnostech provizorně oddělených průhlednými plentami.

Fotogalerie: Děti bez doprovodu. Snímky ukazují přeplněná centra v Texasu i Mexiku:

+11

Novináře proto zajímalo, zda jim bude přístup do podobných zařízení umožněn. Biden se sice v odpovědích zavázal k transparentnosti, ale odmítl říct, kdy by na návštěvu detenčních center mohlo dojít.

Podle Republikánské strany může za příliv migrantů Bidenova vstřícná rétorika směrem k běžencům, ale i dvojice návrhů, které v tomto směru schválila Sněmovna reprezentantů. Zatím ale neprošly Senátem, kde je mohou Republikáni pohodlně zablokovat. Nárůst nicméně začal již na jaře a bývá připisován geopolitické situaci v zemích Střední Ameriky.

Na Bidenově první oficiální tiskové konferenci, kterou uspořádal až dva měsíce poté, co převzal úřad, došlo i na téma zbraní, stažení vojáků z Afghánistánu, zahraniční politiku či očkování proti koronaviru. Současný nájemník Bílého domu se včera zavázal k novému vakcinačnímu cíli. Oznámil, že Spojené státy budou mít do sta dní od inaugurace 200 milionů podaných dávek vakcín proti covidu-19. Jde tedy o dvojnásobek oproti původnímu slibu. V USA evidují už 130 milionů aplikovaných dávek a do stého dne v úřadu zbývá Bidenovi ještě měsíc.

Biden se také vyjádřil k napjatým vztahům, které aktuálně panují mezi Spojenými Státy a Čínou. USA jsou podle amerického prezidenta připravené s Čínou tvrdě soupeřit o post nejmocnějšího světového hráče. Jde podle ně částečně i o boj ideologický, který ukáže, zda je lepší demokracie nebo autokracie.

Na otázku, zda očekává, že bude znovu kandidovat v roce 2024 ,překvapivě odpověděl, že ano. Dříve hovořil spíše o tom, že bude „přechodným“ prezidentem.

Reklama

Doporučované