Hlavní obsah

V životě jsem jezdil násobně lepšími auty! Okamura se odmítl vzdát služební škodovky s řidičem

Podívejte, co všechno zaznělo při projednávání výše platů politiků.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Při nedávné emotivní debatě politiků o tom, jak si mají zvýšit platy, zaznělo mnoho pozoruhodných nápadů, které by neměly zapadnout. Tady vám je přinášíme.

Článek

Vítězem je návrh poslance hnutí ANO Josefa Hájka, který má nejspíš obavu, aby miliardářům příliš neklesla životní úroveň po vstupu do politiky. Snažil se totiž zcela vážně prosadit, aby všichni poslanci neměli stejnou výši platu jako dnes, ale aby se lišila podle toho, jaké příjmy měli před zvolením.

„Jestli bude někdo studovat jedenáct let a dostane se přímo ze školy do Poslanecké sněmovny, tak dostane minimální mzdu. Jestli sem přijde z úřadu práce, dostane jeho mzdu z úřadu práce. Jestli někdo byl úspěšný manažer, vydělával-li podstatně více, bude opravdu odměňován za to, co měl předtím. Dotyčnému se nesníží životní úroveň. A jiným se zase razantně nezvýší,” vysvětloval Hájek svůj plán s tím, že by prý samozřejmě musel existovat nějaký strop.

Jeho záměry některé kolegy v parlamentních lavicích rozesmál, ale šanci na úspěch neměl. Stejně jako výzva Petra Gazdíka, předsedy STAN, který si utahoval z Tomio Okamury, když navrhoval zmrazení platů politiků na tři roky.

„Když už jsme tady v těch orgiích populismu, chtěl bych vyzvat pana místopředsedu Poslanecké sněmovny, aby se vzdal auta s řidičem, čímž daňovým poplatníkům ušetří daleko více než zmrazením platů, které navrhuje. Prosím, pane místopředsedo Okamuro, abyste šel nám všem příkladem,” rozesmál Gazdík celý sál.

Naštvaný Tomio Okamura sice připustil, že jako místopředseda dolní parlamentní komory má nárok na auto s řidičem, ale zároveň se pochlubil, že na rozdíl od ostatních používá český, nikoliv německý vůz.

„Celé vedení Sněmovny jezdí BMW sedmičkovou řadou. Já si to nepotřebuji užívat za státní peníze a jezdím Škodou Superb. Já jsem v soukromém životě jezdil mercedesem třídy S za své peníze, já jsem v soukromém životě, jak známo, jezdil násobně lepšími auty za své vlastní peníze. Nepotřebuji si to užívat,” rozčiloval se lídr SPD Okamura.

To, že Okamura považuje Superb za málo reprezentativní vůz, další poslance rozesmálo. „Já nevím, už jsem starší člověk, možná si to nepamatuji přesně, ale vzpomínám, jak Tomio Oakmura kdysi říkal, že není žádný papaláš, aby jezdil v autě s řidičem,“ říkal předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Na vysvětlení je nutno dodat, že Sněmovna má pro své vedení dlouhodobou výhodnou smlouvu s BMW a že Škodovku si Tomio Okamura nevybral úplně sám. Superb totiž zbyl v parlamentních garážích po předchozím šéfovi Sněmovny Hamáčkovi, který si jej vymohl a kvůli němuž se před lety musela koupit, protože si netroufnul domů do Mladé Boleslavi jezdit „bavorákem“.

Reklama

Související témata:

Doporučované