Hlavní obsah

V Zoo Brno lze vidět, jak vypadá moře znečištěné plastem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Návštěvníci brněnské zoo si budou moci prohlédnout, jak vypadá moře znečištěné plastovým odpadem. Netradiční akvárium s odpadky je k vidění v pavilonu Exotárium.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč. Zoo tak chce upozornit na problém, který způsobila lidská činnost.

„Lidé často o znečištění vod a oceánů mluví, ale nedokážou si ho reálně představit. Je mnohem názornější, když ho mohou vidět přímo a detailně. Ukazujeme, jak to vypadá pro zvířata, když kolem nich plavou odpadky,“ uvedl kurátor chovu ryb, plazů a bezobratlých Zoo Brno Petr Šrámek.

V akváriu nejsou jen plastové odpadky, ale právě i ryby. Jde o kaložrouty skvrnité a okatce stříbřité. Oba druhy žijí v jihovýchodní Asii, tedy místě, které je znečištěním výrazně postižené.

„Pokud se někomu bude zdát, že plastů je v akváriu až příliš, jsou naopak místa, kam se zvířata mezi odpadky ani nevejdou. A podobné je to na plážích, což je věc, která je lidem možná bližší a spíše se s ní setkali,“ uvedl Šrámek.

Zoo Brno je součástí několika projektů, iniciativ a organizací, které na znečištění moří a vod upozorňují. Téma moře se objevuje například i v poslední kampani Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií s názvem Kdyby ryby. Klade si tři hlavní cíle - snížit tlak na nadměrně lovené populace ryb a podpořit spotřebu přehlížených druhů, krmit zvířata rybami z udržitelných zdrojů a také rozšířit sbírky zoo a akvárií o nové, ohrožené druhy.

Reklama

Doporučované