Hlavní obsah

V zoo ve Dvoře Králové se vylíhli vzácní hadilovové

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V ZOO Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se 2. a 5. července vylíhla dvě mláďata hadilovů písařů. Dvorský Safari Park i s novými přírůstky chová šest těchto ptáků, řekla dnes ČTK mluvčí Safari Parku Markéta Grúňová.

Článek

Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je také v chovu nosorožců či žiraf.

„Ošetřovatelé ptáků Safari Parku Dvůr Králové si zapsali mimořádný chovatelský úspěch. Chovný pár hadilovů písařů pečuje v pohodlí zázemí o dvě mláďata. Tento druh se v lidské péči rozmnožuje zcela výjimečně a dvorský Safari Park byl první, komu se to v Česku a na Slovensku povedlo,“ uvedla mluvčí.

V uplynulém roce se podle dostupných údajů vylíhlo v zoologických zahradách na celém světě pouze sedm mláďat hadilovů. Odchov je cenný také proto, že oba rodiče pocházejí přímo z Afriky a zvířatům v lidské péči jsou tedy nepříbuzní.

„Další úspěšná snůška potvrzuje, že jsme zcela zvládli problémy, se kterými se chov v lidské péči obvykle potýká. Hadilovové jsou v dospělosti citliví na vyrušování či přesuny,“ uvedl zoolog Michal Podhrázský. Jeho týmu se odchov podařil.

Ve volných výbězích zoo je proto možné vidět jen mladá zvířata. Jakmile ptáci dospějí, jsou přesunuti do voliéry, která navazuje na zimoviště. „Zde není nutné jedince odchytávat, stěhovat nebo jim zastřihovat pera na křídlech a zamezit tak případnému úniku,“ uvedl Podhrázský.

Hadilovové žijí v trvalých párech, hnízdo si dospělí staví na keřích či nižších stromech a využívají ho po několik sezon za sebou. O mláďata se starají oba rodiče, kteří se i střídají v sezení na vejcích.

Vzhledem k tomu, že dvorský pár v minulosti snůšku kvůli neopatrnosti rozbil, zoologové vejce odebírají a mění je dočasně za podklady. Vejce putují do umělé líhně, kde strávila okolo 40 dnů v ideálních podmínkách. „Před samotným líhnutím se mládě ve vejci začne ozývat. Jakmile se naklube, vracíme vejce zpět do hnízda a péči přebírají rodiče. Tento postup se nám osvědčil,“ uvedl Podhrázský.

Dvorská zoo rozmnožila hadilovy poprvé v roce 2009, od té doby se tam vylíhlo 23 mláďat, ze kterých se podařilo úspěšně odchovat 15. Safari Park se tím řadí mezi nejúspěšnější chovatele hadilovů, patří mezi dravce a ve volné přírodě jsou ohroženi vyhubením. Žijí v subsaharské Africe.

Reklama

Doporučované