Hlavní obsah

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem se narodilo další mládě vzácného hrošíka liberijského

Foto: https://safaripark.cz/

Mládě hrošíka liberijského pod bedlivým dozorem matky.

Reklama

Pro místní Safari Park je to v krátké době druhý úspěšný odchov. Předchozí hrošík liberijský se v zoo narodil loni na konci října, předtím to bylo v roce 2006.

Článek

Novým přírůstkem je sameček, matkou je šestiletá samice Malaya. Hrošíky tady rozmnožují po 15 letech. Evropský chov stagnuje a bylo složité vytvořit vhodné chovné páry. Problém je zejména v nedostatku chovných samců.

Narození již druhého samce za necelého půl roku je podle zoologa Jiřího Hrubého velký úspěch, protože v zahradách na celém světě se za poslední rok narodil pouze tucet hrošíků. Ačkoli je Malaya matkou poprvé, celou situaci podle chovatelů zvládá v klidu a mláděti věnuje náležitou péči. Ošetřovatelé do odchovu nijak nezasahují.

Nyní ve Dvoře Králové žije i s novým přírůstkem šest hrošíků, tři samci a tři samice. Dočasně sídlí v prostorách karantény nedaleko Neumannovy vily, protože jejich pavilon se opravuje. Stavbaři také zvětšují venkovní výběhy a bazény. Vše by mělo být hotové na jaře.

Dvůr Králové chová hrošíky liberijské od roku 1972, dosud se tu narodilo 20 mláďat. První mládě, samce Viktora, se povedlo odchovat v roce 1978. Otcem obou malých dvorských samečků je sedmnáctiletý chovný samec Wamburuhtuh zvaný Valda, který do Dvora Králové přicestoval začátkem loňského roku z Rotterdamu. O jeho získání se jednalo několik let.

Samice Malaya se narodila před šesti lety v Gaia Zoo v Nizozemsku. Skupinu hrošíků liberijských tvoří ve Dvoře Králové ještě druhá chovná samice Tanquey a její jedenačtyřicetiletá matka Tana. Obě se narodily ve Dvoře Králové a Tana patří mezi nejstarší hrošíky na světě.

Chov hrošíků liberijských je složitý. Jednotlivá zvířata se vzájemně nesnášejí, a kdyby je zoologové spojili v nevhodnou dobu, mohla by se napadat a vážně zranit. Ošetřovatelé proto musejí své svěřence dokonale znát a odpozorovat říji samice, během které je jen pár dnů ochotná samce snést.

Hrošík liberijský patří mezi nepřežvýkavé sudokopytníky. Od hrocha se liší částečně stavbou těla a především způsobem života. Voda totiž pro ně není hlavním živlem, žijí v pralese. Dospělá zvířata váží kolem 250 kilogramů, mláďata mají při narození asi šest kilogramů. Stav hrošíků v západní Africe stále klesá zejména kvůli devastaci přirozeného prostředí. Druh je proto vedený jako ohrožený.

Reklama

Doporučované