Hlavní obsah

V4 v boji s koronavirem. Výskyt u nás je otázka času, říká Pellegrini i Orbán

Foto: Profimedia.cz

Premiéři Slovenska, Polska, Česka a Maďarska na společném jednání kvůli koronaviru.

Reklama

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes označil šíření onemocnění COVID-19 za „globální pandemii“. Mimořádně se kvůli novému koronaviru sešly i státy V4, přičemž v Polsku, jako ve druhé zemi visegrádské čtyřky, je ode dneška koronavirus oficiálně potvrzený. Rakousko slíbilo kvůli koronaviru milionové půjčky firmám. Kromě toho se dnešní Středoevropský deník vrací i k reakcím Němců na situaci u řecko-turecké hranice i pokroku v povolebním vyjednávání na Slovensku.

Článek

Vůbec první případ koronaviru se ve středu potvrdil v Polsku. Novinářům to dopoledne oznámil ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski. Jde podle něj o pacienta, který přicestoval z Německa. „Je to pacient v Lubušském vojvodství, je v nemocnici v Zelené Hoře a cítí se dobře.“

Dalších 68 lidí je podle ministra kvůli podezření na koronavirus hospitalizovaných, v karanténě je asi 500 Poláků. Szumowski připustil, že čísla se v tuto chvílí mohou „dynamicky měnit“. Polsko je po České republice druhou zemí skupiny středoevropských států V4, kde se koronavirus oficiálně potvrdil.

V pondělí polští poslanci na zvláštním jednání sněmovny schválili návrh zákona o výjimečných opatřeních pro boj s koronavirem. Zákon opravňuje například k nařízení povinné hospitalizace a karantény. Zaměstnavatelům umožňuje nařídit práci z domova zaměstnancům a zavádí i možnost příspěvku na péči o děti v případě uzavření jeslí, školky či školy, maximálně ale na 14 dní.

Státy V4 se shodly na sdílení informací o koronaviru

Kvůli koronaviru se dnes v Praze sešli i premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4). Český premiér Andrej Babiš po jednání řekl, že Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko si budou vyměňovat informace ohledně nákazy novým typem koronaviru. Zmínil i možnost vzájemné výpomoci s dodávkami zdravotnických prostředků.

Foto: Profimedia.cz

Premiéři zemí V4 na dnešní tiskové konferenci.

V souvislosti s tím slovenský premiér Peter Pellegrini řekl, že Slovensko na rozdíl od Česka nemá jak nastavit cenový strop pro ochranné prostředky, protože na Slovensku není žádný jejich výrobce. Stát je tak odkázán na roušky a respirátory z mezinárodního trhu, kde se ceny podle Pellegriniho zvyšují.

Na Slovensku ani v Maďarsku se zatím koronavirus nepotvrdil. Nicméně Pellegrini se shodl se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem na tom, že je jen otázkou času, kdy se tak stane.

Podle Babiše by se brzy měli setkat i ministři zdravotnictví V4, aby projednali konkrétní formu spolupráce.

Německo zakázalo export ochranných prostředků

V Německu mezitím dál přibývají nakažení. Dnes Ústav Roberta Kocha oznámil, že za posledních 24 hodin přibylo 52 případů, celkem už jich tak je 240. Německá vláda se vzápětí rozhodla k podobnému kroku jako už dříve ta česká, a to zakázat vývoz respirátorů ze země.

Podle Spiegelu je navíc její zákaz exportu mnohem širší a týká se i například rukavic, roušek nebo ochranných oděvů. Důvodem je naléhavá potřeba obstarat tyto pomůcky pro zdravotnický sektor. Nový koronavirus, který ve spolkové republice začali nově označovat jako SARS-CoV-2, se už rozšířil do 15 ze 16 spolkových zemí.

V Česku se mezitím řeší možný šestý případ nákazy:

Rakousko slíbilo kvůli koronaviru půjčky firmám

Počet případů koronavirové nákazy v Rakousku stoupá. Ve středu dopoledne jich bylo dvacet sedm. „Jsme dobře připraveni na jakýkoliv scénář, který by nám mohl hrozit,“ řekl kancléř Sebastian Kurz po jednání vlády se zástupci odborů i Rakouské hospodářské komory. Kurz nicméně uvedl, že firmy budou mít k dispozici podrobné pokyny pro případ rozšíření onemocnění COVID-19.

Právě společnosti, které by nový koronavirus zasáhl, mají nově od vlády, konkrétně od ministryně hospodářství Margarete Schramböckové, záruku na půjčku do deseti milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská ministryně hospodářství Margarete Schramböcková.

„Nechci, aby malé společnosti zkrachovaly v důsledku nového koronaviru. Mělo by to pomoci menším a středním firmám,“ řekla Schramböcková ve středu. Podle kancléře Kurze ale má Rakousko i přes koronavirovou epidemii stabilní hospodářský růst a i ekonomiku samotnou.

Matovič dostal od Čaputové zelenou

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dopoledne pověřila předsedu hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče sestavením vlády.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z dnešního jednání Čaputové s Matovičem.

Matovič, jehož hnutí vyhrálo sobotní parlamentní volby, usiluje o koalici čtyř stran, které by měly dohromady v parlamentu většinu. K jednacímu stolu přizval hnutí Jsme rodina, stranu Svoboda a solidarita (SaS) a stranu Za lidi exprezidenta Andreje Kisky.

V Německu se demonstrovalo za solidaritu s uprchlíky

Kromě koronaviru státy střední Evropy nadále intenzivně sledují situaci na řecko-turecké hranici. Podle řecké policie je nyní u hranice asi 12 500 uprchlíků. V úterý řečtí policisté uvedli, že už zabránili 24 000 pokusů o ilegální překročení hranice.

Německá kancléřka Angela Merkelová včera běžencům vzkázala, že hranice do Evropy jsou zavřené. V Berlíně i dalších městech poté podle Deutsche Welle demonstrovaly tisíce lidí. Jejich cílem bylo dát najevo nesouhlas se současnou imigrační politikou. Jejich hesla vyzývala Merkelovou, aby hranice uprchlíkům otevřela.

Otevření hranic při migrační krizi před pěti lety ale Merkelová už v minulosti označila za chybu, která se nesmí opakovat.

Reklama

Doporučované