Hlavní obsah

Václav Dolejší získal Cenu Respektu za reportáž z Babišovy volební kampaně

Foto: Seznam Zprávy

Pořad Neboli politického reportéra Seznam Zpráv Václava Dolejšího.

Reklama

Ocenění za nejlepší investigativní politickou reportáž udělované v rámci 25. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě míří do redakce Seznam Zpráv. Získal jej politický reportér Václav Dolejší.

Článek

Cenu Respektu každoročně uděluje Týdeník Respekt ve spolupráci s organizátory jihlavského festivalu Ji.hlava za nejlepší televizní, video či online investigativní reportáž uplynulého roku s politickým či společenským tématem.

Letos ji porota složená z redaktorů a redaktorek Respektu udělovala již popatnácté, a jako vítěznou nakonec vybrala reportáž z předvolební kampaně Andreje Babiše odvysílané v pořadu autora Václava Dolejšího Neboli.

„Vítězný příspěvek naplňuje parametry reportáže schopností zachytit zásadní, ale často skryté momenty, a oslovit respondenty, zároveň porota oceňuje formu a především schopnost audiovizuálního vyprávění. Ocenění přitom patří celému autorskému kolektivu – i díky práci kamery, střihu a volbě hudebního podkladu se podařilo vytvořit nové významové roviny a kontext,“ ocenila porota epizodu s názvem Podívejte se na Babišovy mítinky, jak vám je jeho PR nikdy neukáže.

Oceněná epizoda videosérie Neboli Václava Dolejšího.Video: Seznam Zprávy

„Mám ohromnou radost. O to větší, že jsem v novinařině dvacet let, ale nikdy jsem žádnou novinářskou cenu nezískal,“ reagoval na vítězství autor politické videosérie Neboli, který je aktuálně zdravotně indisponovaný, takže místo něj cenu na úterním slavnostním večeru jihlavského festivalu převzali režisér Jan Strejcovský a kameraman Patrik Balonek.

Foto: Jan Strejcovský, Seznam Zprávy

Vítězné foto.

Jak Václav Dolejší řekl v rozhovoru s moderátorkou rádia Expres FM Magdalenou Korcovou, do oceněné reportáže z mítinků se pustil, protože ho na předvolební kampani zajímá, jak politici komunikují se svými voliči, ale především s odpůrci.

„Je nejhezčí dokumentárně zachytit, jak reagují na pochvaly, ale především na výtky. U Andreje Babiše to bylo o to zajímavější, že bylo na mítincích vidět, jak rozděluje českou společnost. Mezi tábory jeho příznivců a odpůrců se často odehrávaly různé strkanice, hádky a někdy i fyzické potyčky,“ popisuje Václav Dolejší.

A co bylo podle něj při natáčení reportážní série nejtěžší? „Natáčeli jsme s Andrejem Babišem tři dny - v Letech u Písku, v Ústí nad Labem a v Průhonicích - a asi nejtěžší byla taková ta jeho nenávist, neustále nám nadával, poštvával proti nám lidi. Já nejsem moc konfrontační typ, takže když jsme to zažívali tři dny, tak mi to moc příjemné nebylo,“ vzpomíná na reportáže.

+7

Reklama

Doporučované