Hlavní obsah

Václav Havel jako šéf? Byl mírný a vstřícný, jen porada s ním trvala věčnost

V roce 2007 Václav Havel na jeden den šéfoval Jindřichu Šídlovi v Hospodářských novinách.

 

Reklama

Před šesti lety zemřel poslední československý a první český prezident Václav Havel. Po celé zemi se konají vzpomínkové akce a happeningy - jako třeba Svíčka pro Václava Havla či Tři špejle za demokracii. Ukážeme vám, jak to na těchto místech vypadá, a zavzpomínáme na Václava Havla i trochu jinak.

Článek

„Jsem rád, že se po celé zemi konají tyto spontánní akce, že není nic celostátně organizované,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Havlův přítel, bývalý diplomat a výkonný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský s tím, že i množství akcí, které se po celé zemi konají, ukazuje, že odkaz Václava Havla stále žije.

Právě Žantovský je i jedním z organizátorů další dnešní akce. Před budovou Národní technické knihovny bude slavnostně odhalena Lavička Ferdinanda Vaňka – ústřední postavy z her Václava Havla. „Je to nejenom častá postava jeho divadelních her, ale také vlastně Havlovo alter ego,“ říká Žantovský, podle kterého v Česku dnes chybí typ politika, jako byl právě Havel.

Rozhovor s Michaelem Žantovským o Václavu Havlovi.

Václav Havel ale nebyl jen politik a dramatik. V roce 2007 se na jeden den stal i šéfredaktorem Hospodářských novin. Domácí redakci novin tehdy vedl Jindřich Šídlo a Václav Havel se tak na jeden den stal jeho šéfem. Jaký byl? „Vzpomínám si, že porada, která začínala v 11 hodin a většinou za půl hodiny i končila, trvala s Václavem Havlem velmi dlouho. Snad dvě a půl hodiny,“ říká Šídlo. Jaká témata Havel jako novinář preferoval a byl to přísný šéf? Odpověď najdete ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované