Hlavní obsah

Václav Klaus mladší může uspět, připouští šéf ODS. Má jméno i ostré názory

 

Reklama

Rozhovor Jindřicha Šídla s předsedou ODS Petrem Fialou o příštích volbách, šéfovi ODS, prezidentovi i stavu pravice.

Článek

Miroslav Kalousek před zhruba dvěma měsíci navrhnul společný předvolební blok pravice. Vy jste se na to netvářil úplně nadšeně. Proč, když to podle průzkumů vypadá, že samostatně nemají pravicové strany šanci porazit ANO? 

Spojování pravice musí být založeno na realistických základech. Já sice slyším výzvy, ať se pravice domluví a spojí, ale pak vidím, jak se ve stejném čase rozchází STAN s TOP 09. To mi nepřipadá jako příliš perspektivní pro spojování pravice. Já odmítám trávit čas a zdržovat veřejnost dlouhými veřejnými diskusemi o tom, kdo s kým se spojit může nebo nemůže. Už nám tady předvádí vláda jedno politické divadlo, nepředvádějme druhé.

Je potřeba, aby si všichni uvědomili, že Česká republika se ocitla na křižovatce. A je důležité, kam vykročíme. Využijeme konjunktury, aby se tu lidem lépe žilo, abychom zjednodušili byrokracii, abychom investovali do věcí jako je vzdělání, inovace, lepší silnice a dálnice? Nebo to zase projíme a zničíme?

Vybojuje naše politická generace znovu boj o svobodu a demokracii, nebo nám tady budou vládnout oligarchové, sociální inženýří? A budeme měnit naši 25 let trvající orientaci na euroatlantickou vazbu, nebo se začneme klanět Číně, Rusku?

A jste přesvědčen, že tohle všechno dokáže ODS vybojovat lépe, když půjde do sněmovních voleb sama? 

Já se dívám na to, co je realistické. Bavme se o spolupráci. Netajím se, že jsme učinili i nabídku, že některé menší strany mohou mít své lidi na naší kandidátce.

Svobodní, Soukromníci, které strany…?

Dokud ty rozhovory nebudou dovedeny do konce, tak nemám potřebu o tom mluvit. My jsme přiipraveni jít jako ODS do voleb, představit voličům náš program a jsem si jist, že dopadneme dobře a že budeme schopni ovlivňovat politiku.

Co znamená dobře? Co byste v říjnu 2017 považoval za úspěch?

Cíl musí být jasný: A to je zabránit tomu, aby tady po příštích volbách pokračovala socialisticko-populistická vláda. Jinak vedeme tuto zemi ke špatným koncům.

A v číslech je to kolik? Přes 10 procent? 

Já se teď nebudu zavazovat k žádným číslům.

Škoda.

Ne, není to škoda, jestli je to deset, jedenáct, dvanáct, to není vůbec důležité. Důležité je, co se s těmi získanými procenty dá dělat. A hlavně, pokud s nimi chcete něco dělat, tak musíte vědět, co chcete dělat - a to my víme.

Přestaňme urážet voliče

Buďme realisty. Česká pravice nebude mít po příštích volbách šanci sestavit samostatnou pravicovou vládu, to jako politolog víte. Proto se ptám, jestli je pro vás perspektivní povolební strategie, kterou jste vyzkoušeli v krajích - „všichni proti Andreji Babišovi”. I kdyby to mělo být za cenu spolupráce se sociální demokracií.

Tak za prvé, přestaňme urážet voliče.

Já jsem voliče neurážel.

Ne, ale uráží je podle mě myšlenka, že teď jsou nějaké preference a nějak rozdané karty a že to prostě nemůže být jinak.

Tomu věříte? 

Přestaňme urážet voliče. Nebo si myslíte, že voliči jsou diváci nebo loutky, že nic neposuzují a prostě to dají v těch číslech, ve kterých to teď nějak vychází? Tak to přece není.

Jistě, voliči mohou překvapit, Ale vy byste i s původní profesí politologa vážně věřil, že by česká pravice v čele s ODS dokázala volby v roce 2017 vyhrát?

To jsem neřekl, ale říkám: Netvařme se tak, že když teď v nějakém průzkumu někdo má deset, nebo dvacet, že to nemůže být jinak.

Je potřeba věřit voličům a hlavně jim nabídnout něco konkrétního - a to my děláme. My říkáme: Zjednodušme to, představujeme, co chceme udělat s prosperitou, jak lidem chceme zjednodušit život, jak chceme zjednodušit daňový systém.

A odpověď na otázku, jestli je pro vás metoda „všichni proti Babišovi” perspektivní? 

Jak to bude vypadat po volbách, jakou budeme mít sílu, to teprve uvidíme a podle toho se budeme rozhodovat. Ale mohu našim voličům říct jednu věc. I díky poučení z minulosti prostě nebudeme opakovat některé chyby. Nepůjdeme do vlády, kde nebudeme schopni prosazovat náš program, nepůjdeme do vlády, kde potom poneseme následky za špatná rozhodnutí jiných.

Vždycky, když jste byli ve vládě, byli jste tam jako nejsilnější strana.

To je možné.

To je pravda.

Dobře, ale já nevím, jak to bude vypadat po volbách a odmítám o tom teď spekulovat.

O Klausovi mladším rozhodovat nebudu

Pochvalujete si, jak se vám daří přitahovat nové tváře, jako je Martin Červíček. I když ODS je demokratická strana a budete mít primárky, chtěl byste, aby byl třeba pražským volebním lídrem Václav Klaus mladší? Byl jste to nakonec vy, kdo ho do ODS znovu přivedl.

O tom, kdo bude lídrem v jednotlivých krajích, budou rozhodovat naši členové.

Ptal jsem se na vaše přání. Jste lídr strany.

Já jsem lídr, ale jsem v čele demokratické strany a těším se na to, kdo z mých kolegů přesvědčí členy strany v jednotlivých krajích o tom, že má stát v jejich čele.

Václav Klaus je, vedle vás jako předsedy, dnes zřejmě nejviditelnější postava v ODS. Jeho blogy na serveru Novinky.cz čte každý týden přes 200 tisíc lidí. Jezdí po celé zemi, jeho politické ambice jsou zjevně velmi vysoké. Ptám se, jestli vás to spíš leká, nebo jestli z toho máte radost a hodláte to využít právě v příštích volbách 2017?

Mě to vůbec neleká. Já jsem rád, že ODS má nejrůznější typy osobností. Viděli jsme to i v krajských volbách, kde jsme dokázali nabídnout celou škálu lídrů. Jmenovali jsme Martina Červíčka, z mladé politické generace bych mohl zmínit Martina Baxu, který dosáhl výborného výsledku v Plzni. Nebo ze starší politické generace Jana Zahradníka. To je jenom příklad lidí, kteří dokážou oslovovat voliče a které tady máme.

Já se ptám ale na Václava Klause mladšího.

Já na nikoho nechci zapomenout. Václav Klaus mladší je určitě také viditelná osobnost. Ať už kvůli svému jménu, nebo kvůli svým názorům. Já jsem rád, že se mnou spolupracuje jako školský expert a nakolik dokáže oslovit členy strany, nakolik dokáže oslovit voliče, to je na něm.

Vy se do toho nebudete jakkoliv plést.

Samozřejmě, že ne. Budu se plést jen do jedné věci. Chci, abychom lídry v jednotlivých regionech vybrali co nejdříve, protože chci, aby se lídři zapojili co nejdříve do předvolební kampaně. My se i o tomto datu budeme bavit v příštích dnech uvnitř strany a já předpokládám, že by měli být vybráni někdy do začátku jara.

Horáček mě jako kandidát nepřesvědčil

Letos v září jste v debatě v Seznamu řekl, že nemůžete opakovat stejnou chybu jako roku 2012, kdy ODS nechala, s prominutím, ztrapnit Přemysla Sobotku. Ale zároveň říkáte, že by ODS mohla postavit vlastního kandidáta. Jaká je strategie ODS pro ty volby prezidenta?

Myslím, že se rozhoduje mezi dvěmi strategiemi. Na rozhodování je ještě nějaký čas, i když už ne dlouhý. A to rozhodování nespočívá v tom, co se nám víc líbí, ale co bude efektivnější. My jsme řekli, že chceme dosáhnout toho, aby v příštím volebním období nepokračoval na Pražském hradě Miloš Zeman. Tomu se musí uzpůsobit naše strategie. My jsme samozřejmě připraveni postavit svého kandidáta, ale budeme-li vidět, že by lepší cestou bylo postavit se za nějakou osobnost, která má reálnou šanci Miloše Zemana porazit, tak to uděláme a jsme k tomu připraveni.

A vidíte takovou osobnost? Kandidaturu zatím oznámil pouze Michal Horáček.

Takovou osobnost nevidím. Ale to neznamená, že se neobjeví, nebo že my na někoho nepřijdeme. Ale pokud se to nestane, tak jsme připraveni postavit svého kandidáta.

A to bude Jaroslav Kubera. 

Nebavili jsme se uvnitř naší politické strany ani o jménech, ani jsme ještě nerozhodli, kterou tou cestou půjdeme. A já upřímně řečeno bych považoval za opravdu i lidsky problematické teď třeba říct „a my budeme podporovat našeho stranického kandidáta" a za dva měsíce říct „ne, prosím tě, nechoď do toho, protože my jsme se rozhodli, že budeme podporovat pana XY…”.

A která varianta je bližší vám? 

Pro mě jsou obě ty strategie rovnocenné. Mám ale rád, když je politika efektivní, poctivá a když k něčemu vede. Takže za každou cenu vám říct „ODS postaví kandidáta prostě proto, aby byl stranický, byl vidět a dosáhli jsme deseti procent", není to, co chci. Já chci, aby tu byl kandidát, který bude ztělesňovat normální demokratické hodnoty, který nepovede naši zemi do orientálních a východních experimentů, který nebude společnost rozdělovat, který bude mít elementární úctu k tradičním hodnotám a aby takový kandidát porazil Miloše Zemana. A tomu jsme připraveni uzpůsobit svoji strategii.

A zatím ho mezi těmi, co se přihlásili, nevidíte.

A není to jenom můj názor, jak se bavím se svými kolegy z ODS. Dívám se na těch mnoho povolaných, málo vyvolených a takového kandidáta opravdu v tuto chvíli nevidím a musím říct, že i některá jména, která se tady pořád vytahují dokola při každých prezidentských volbách, mně připadají z hlediska úspěchu opravdu nedůvěryhodná.

Takže Michal Horáček od vás podporu nedostane.

Zatím si to opravdu nedovedu představit. Já Michala Horáčka znám jako textaře, ale moc tedy neznám jeho politické názory. Vím, že teď nějaké prezentoval. Já jsem člověk, který si dovede představit, že někdo, kdo se třeba úspěšně pohybuje v jiné sféře veřejného života, vstoupí do politiky. Nakonec i já k nim patřím.

Ale upřímně řečeno, když někdo kandiduje na prezidenta, očekával bych, že má za sebou nějakou zkušenost ve veřejných funkcích a v politice. To přece jenom není pozice, kde přijdete a pěkně mluvíte a ono se něco děje. Ten člověk je hlavou státu. A já takové to volání, ať je to někdo úplně odjinud, kdo s politikou nemá nic společného a kdo nikdy ve veřejných institucích nepůsobil, považuji za chybu.

Reklama

Doporučované