Hlavní obsah

Václav Klaus mladší se vyfotil s lídrem extremistických „Slušných lidí”. Nekádruju, vzkázal

Foto Václava Klause mladšího a Zdeňka Pernici.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanec ODS Václav Klaus mladší se před několika dny vyfotil s předsedou hnutí Slušní lidé Zdeňkem Pernicou. Už dříve se Klaus brněnského hnutí, které je považováno za extremistické, na sociálních sítích zastával.

Článek

Na fotografii poslance a předsedy výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu upozornil na svém facebookovém profilu novinář Jan Moláček. Připomněl, že už dříve se s členy hnutí vyfotil (a následně od fotografie distancoval) lidovec Jiří Čunek.

„Tak dnes už jsme o hodně dál. S předsedou Slušných lidí se fotí předseda školského (!) výboru parlamentu jako na běžícím pásu a ODS je to - soudě alespoň podle nulové reakce - zcela jedno,” dodal novinář.

Fotografie vznikla tento týden na kickboxerském šampionátu v pražské hale na Podvinném Mlýně.

„Byl jsem na boxu, kde se se mnou fotilo asi sto padesát chlapíků, takže vůbec netuším, o koho jde. Denně se fotím s padesáti lidmi,” řekl Klaus pro Seznam.cz.

Na otázku, zda by se nevyfotil, kdyby věděl, že jde o předsedu Slušných lidí, odpověděl: „Určitě bych se s ním také vyfotil, fotím se se spoustou lidí a nekádruju,” rozvedl to s tím, že po těchto lidech nemůže chtít občanku a životopis.

Hnutí Slušní lidé se v Brně „proslavilo” nejprve kritikou hnutí Žít Brno, které je součástí magistrátní koalice. Už loni na hnutí upozorňovala čtvrtletní zpráva o extremismu publikovaná Ministerstvem vnitra. „Personální substrát skupiny Slušní lidé tvoří mimo jiné i osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí,” píše se v dokumentu.

Celostátní pozornost potom hnutí získalo. když v květnu jeho členové přerušili představení Naše násilí a vaše násilí na brněnském divadelním festivalu. Právě s touto akcí podle svých vlastních slov Klaus mladší sympatizuje.

„Z hlediska jejich akce v divadle si myslím, že měli pravdu. Byl jsem na jejich straně. Jinak osobně je neznám a nemám s nimi žádný kontakt,” dodal poslanec ODS.

Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Odkázal přitom na svůj dřívější příspěvek na Facebooku. Komentoval konkrétně trestní oznámení, které senátorka Eliška Wagnerová (Zelení) na hnutí kvůli přerušení představení podala.

„Tohle je fašismus,” napsal tehdy na Facebook. Nemyslel tím však extremisty samotné, ale právě senátorčinu reakci. „Snažit se zavřít do vězení lidi, když pokojnou nenásilnou formou protestují. Mimochodem proti hanobení národního symbolu (vlajky tahané z dámského přirození) a proti urážení Ježíše Krista,” vysvětlil Klaus mladší.

Hnutí Slušní lidé má v plánu v pátek na tiskové konferenci zveřejnit, jak a s kým hodlá kandidovat do podzimních komunálních voleb v Brně. Již dříve Pernica uvedl, že spojí síly s jednou z parlametních stran.

Všechny strany zastoupené v Poslanecké sněmovně toto tvrzení ale odmítly. V úvahu tak připadá spolupráce s některým z uskupení, které má zastoupení v Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované