Hlavní obsah

Václav Klaus označil kandidáty na prezidenta za Marťany, nemarťani jsou jen Zeman a Topolánek

Podle Václava Klause jsou všichni prezidentští kandidáti Marťani, až na politicky zkušené Zemana s Topolánkem.

 

Reklama

Bývalá hlava státu se svěřila také s tím, že podle něj menšinová vláda ANO ve středu nedostane důvěru. S tím ostatně souhlasí i premiér Babiš a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek.

Článek

Václav Klaus v neděli na Primě popsal, jak by měl podle jeho úsudku vypadat ideální kandidát na prezidenta České republiky. Měl by být víc Čech než Evropan a mít politické zkušenosti. Taková kritéria splňují jen dva kandidáti, a to současná hlava státu Miloš Zeman a také bývalý premiér Mirek Topolánek. Ostatní jsou pro něj Marťani.

Klaus prozradil, že má svého favorita pro příští prezidentské období. Jmenovat sice nechtěl, uvedl ale, že je pro stabilitu a pokračování. Nechápe také, proč ostatní kandidáti vedou proti Zemanovi útočnou kampaň.

Exprezident rozumí tomu, proč se Miloš Zeman neúčastní předvolebních debat. Ty jsou podle Klause pro přednesení postojů a názorů, současný prezident je má prý jasně vyhraněné. Znovu také potvrdil, že sám zastává postoj proti přímé volbě prezidenta.

Bývalý prezident se vyjádřil i k novému menšinovému kabinetu Andreje Babiše. V hlasování Sněmovny, které je na pořadu ve středu příští týden, prý důvěru nedostane. Babiš se podle Klause do této strategie pouští proto, že může mít s některými zákonodárci byznysové dohody.

Celkově považuje urychlenou snahu o menšinový kabinet za předčasnou. „Nevím, co k tomu dnešního pana premiéra motivovalo, jestli tím chtěl něco předběhnout nebo urychlit,” řekl Klaus.

„Může to být promarněný pokus,” připustil v neděli také místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek v České televizi, když byl na důvěru menšinové vládě tázán.

Andrej Babiš podle svého stranického kolegy ale nebude chtít vládnout za každých okolností a bude se snažit najít konsenzus.

Faltýnek také zopakoval, že nabídku jít do vlády dostaly všechny strany, ale všechna jednání ztroskotala. Jedním z důvodů nedůvěry stran je přitom sám Babiš. Designovaný premiér je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo a policie po volbách znovu požádala Sněmovnu o jeho vydání.

Reklama

Doporučované