Hlavní obsah

Václav Klaus podpořil „rakouského Trumpa" na prezidenta. Poslechněte si, co řekl

 

Reklama

Václav Klaus doufá, že po brexitu a zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem se nový politický trend projeví za pár týdnů i v Rakousku. Norbertu Hoferovi fandí i současný prezident Zeman.

Článek

Bývalý český prezident Václav Klaus podpořil v Rakousku kandidaturu pravicového populisty Norberta Hofera na prezidenta. Na pátečním sympoziu pořádaném Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) Klaus opět důrazně varoval před masovou migrací do Evropy. Podle serveru listu Salzburger Nachrichten hovořil o probíhající evropské válce, byť „jen naštěstí v rovině idejí a interpretací".

Klaus: „Elity" chtějí propašovávat cizince do Evropy

Podle Klause bude volné myšlení na starém kontinentu stále více potlačováno „politicky korektní elitou", jejímž úmyslem je propašovávat cizince do Evropy.

Také Hofer kritizoval nedostatky uprchlické politiky z posledních let ve své zemi. Jako prezident by prý rozpustil vládu, která by nedokázala přijmout příslušná protiopatření. Slíbil, že pokud bude zvolen, bude ve své funkci „neoblomný".

Hofer, který uspěl u soudu s odvoláním proti výsledkům prezidentských voleb, v nichž minule jen těsně zvítězil jeho soupeř, kandidát Strany zelených, a vynutil si tak jejich opakování, připustil, že i nové hlasování bude těsné.

Řekl, že si je jistý, že jeho protivníci udělají vše pro to, aby nezvítězil. Svým stoupencům řekl, že se nesmí dovolit marxistům, komunistům nebo zeleným, aby se ve světě dostávali k moci.

Zeman: Fandím Hoferovi, nemám rád zelené

Hofer, jenž je někdy označován jako „rakouský Trump", se utká o prezidentský úřad znovu 4. prosince se svým rivalem z levicové strany zelených Alexanderem Van der Bellenem.

Hofer má podporu i od současného prezidenta Miloše Zemana, kterého po prvních prezidentských volbách navštívil v Praze. „Nepopírám, že jsem fandil panu Hoferovi, protože nemám rád strany zelených,“ řekl tehdy Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované