Hlavní obsah

Václav Kopta i o kostlivcích v rodinné skříni: Tátu jsem miloval, ale když pil, bál jsem se ho

Intimní zpovědi: Milovník autobusů a představitel komických figur Václav Kopta v otevřeném rozhovoru.Video: Pavol Martaus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co těší, baví či trápí ty, jejichž tváře známe z obálek lesklých časopisů? Tentokrát poskytl hloubkový rozhovor na kamery Seznamu herec, především komických rolí, textař a moderátor Václav Kopta.

Článek

Jeho kolegy Michala Suchánka a J. A. Duchoslava vystřelil kultovní film Sněženky a machři na začátku 70. let na výsluní popularity a přinesl jim další role. Václav Kopta si musel čtvrt století počkat. „A to jsem tehdy nepřibral ani deko, byl jsem štíhlý modrooký blonďáček,“ vzpomíná.

Hrdost mu nedovolila obcházet konkurzy. Hrál především v divadle Semafor, psal písňové i reklamní texty. Vysvětlení, proč se nikam nedral, je zřejmě věcí „koptimismu“, který vyznává. Ten termín vymyslel Václavův strýc Petr, talentovaný překladatel a básník, který skončil kvůli svým šarvátkám s režimem ve vězení a pak v maringotce – a přesto nebyl „zlomený“.

Při otázce na tatínka, renomovaného textaře Pavla Koptu, Václav připustil, že s bratrem Petrem byli jako jing a jang. „Ve společnosti byl táta okouzlující, ale hodně se uvnitř trápil, trpěl psychickými problémy, které vyústily v deprese. Pomáhal si alkoholem, což nebyl dobrý rádce ani společník,“ vzpomíná Václav. „Vybavuju si ho jako báječnýho, laskavýho tátu, se kterým byla obrovská legrace, kterej se pro mě obětoval, vařil fantastický polívky v Libochovicích, bral mě s sebou na ryby. Ale taky si vybavuju protivnýho člověka, který se dokázal z fleku nastartovat a vybuchnout.“

Otevřený rozhovor si pusťte ve videu v úvodu článku.

Procházka po historii rodiny Koptových ve zmíněných Libochovicích a na pražské Hanspaulce je pak zaznamenaná v pořadu Moje místa. Video, ve kterém se dozvíte, co na Václava prozradili jeho starší bratr Jan, manželka Simona Vrbická, se kterou je od 17 let, a dcery Jana a Františka, najdete níže.

Moje místa: Koptovi se rádi plaví po Vltavě na své malé Viktorii, ale Václav zjistil, že ovládat loď je těžší než řídit autobus.Video: Pavol Martaus, Seznam Zprávy

Premiéru pořadu Intimní zpovědi odvysílala Televize Seznam ve středu 19. září ve 21:30, hned po Mých místech. Archiv již odvysílaných epizod najdete na portálu televizeseznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované