Hlavní obsah

Václava Klause ml. kritizuje už i ODS na svém webu. Kvůli komentáři o padlých vojácích

Foto: Veronika Pietrowská

Václav Klaus mladší.

Reklama

„Pan poslanec Klaus by udělal lépe, kdyby se věnoval školství, kterému docela rozumí,“ napsala na oficiální web ODS poslankyně Jana Černochová.

Článek

V českém politickém prostředí není běžné, aby poslanci otevřeně kritizovali své stranické kolegy. A už vůbec ne, aby to dělali „sami od sebe“ (nikoli pod tlakem novinářských dotazů) a ještě k tomu na oficiálním stranickém webu.

Teď ale k takové situaci došlo. Terčem kritiky je poslanec ODS Václav Klaus mladší, a to za svůj komentář na serveru Novinky.cz  s titulkem „Za co umírají čeští vojáci v Afghánistánu?“. Tento text sklidil už v pondělí dopoledne poměrně hodně kritiky na sociálních sítích.

Za to, že Klaus mladší argumentaci opírá o faktické chyby a dezinterpretace. Chybně například v závěru uvádí, že Turci nemají v Afghánistánu žádné vojáky, přičemž ve skutečnosti jich tam působí přes pět set.

Zároveň v komentáři na několika místech zpochybňuje smysl nasazení českých vojáků ve středoasijské zemi.

„Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a Parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím,“ píše v komentáři poslanec.

Na závěr potom tuto tezi Klaus mladší podporuje právě například dezinformací o turecké armádě. „Teď budou všichni křičet, že se tato slova nesmí psát a že jde prostě o naši spojeneckou povinnost. Skoro největší armádu NATO má Turecko – a žádné vojáky v Afghánistánu nemá. Řada jiných zemí také ne. My tam vojáky mít chceme, není to naše povinnost. Fakt to chceme? Proč?“ uzavírá svůj komentář poslanec ODS.

„Křičet“ ale tentokrát nezačali jen uživatelé sociálních sítí, jak bývá po kontroverzních komentářích poslance ODS zvykem. Ostře se přímo na oficiálním stranickém webu do svého kolegy „obula“ i poslankyně a expertka ODS na obranu Jana Černochová.

„Je plný faktických chyb a účelových nepřesností, které evokují, že je vše špatně a operace v Afghánistánu i smrt našich vojáků jsou zcela zbytečné,“ kritizuje komentář Černochová.

Právě vyznění komentáře a zpochybňování smysluplnosti účasti českých vojáků na misi Černochové vadí vzhledem k tomu, jaký názor v této problematice ODS zastává.

„Je dobře, že postoj ODS je zcela odlišný od postoje Václava Klause mladšího. A nedávno byl potvrzen při hlasování o rozšíření operace v Afghánistánu, o což nás žádala Severoatlantická aliance, tedy hlavní garant naší bezpečnosti,“ píše v reakci Černochová.

Své vyjádření uzavírá „radou“ pro svého kolegu. „Pan poslanec Klaus by udělal lépe, kdyby se věnoval školství, kterému docela rozumí.“

Redakce Seznam.cz požádala o komentář i předsedu ODS Petra Fialu. Ten přes stranickou mluvčí Janu Havelkovou vzkázal, že Černochové vyjádření lze chápat jako stanovisko ODS. „Předsedkyně výboru pro obranu paní Jana Černochová je expertní mluvčí ODS právě pro oblast obrany a její názor tedy vyjadřuje oficiální postoj ODS,“ napsala v SMS zprávě mluvčí Havelková.  

Reklama

Doporučované