Hlavní obsah
Online

Na 120 000 lidí vzkázalo v centru Prahy Babišovi, že má odejít

K mnohatisícihlavému davu promluvil herec Ivan Trojan.Video: Milion chvilek pro demokracii, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Na 120 000 demonstrantů demonstrovalo za nezávislost justice, demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a proti premiéru Andreji Babišovi.

Článek

Na Václavském náměstí se uskutečnila jedna z největších demonstrace od roku 1989.

Na rozdíl od demonstrace před dvěma týdny tentokrát lidé zaplnili i spodní část Václavského náměstí.

Oznámili také, že na 23. června svolávají další protest proti Andreji Babišovi. Měl by být na Letné a organizátoři protestů z iniciativy Milion chvilek pro demokracii očekávají, že se počet demonstrujících opět zvýší – s předstihem mluví až o 250 až 300 tisících účastnících.

Původně se demonstrace, které se konají už několik týdnů, vymezovaly proti premiérovi a jeho nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Dnes přibyl další motiv – zjištění auditu Evropské komise, který popsal, jak plynuly dotace do společnosti Agrofert.

Tu podle Bruselu Andrej Babiš ovládá, i když ji podle zákona o střetu zájmů uložil do svěřenských fondů.

Záznam živého studia Seznamu k demonstracím na Václavském náměstí.Video: Seznam Zprávy

K davu promluvil Ivan Trojan

Na demonstraci, která trvala více než hodinu a půl vystoupila řada umělců.„Za demokracii, svobodu a nezávislost se v případě ohrožení musí bojovat. Vyzývám všechny a žádám všechny demokratické strany, aby nás v tomto boji společně podpořili. Potřebujeme příklad, že se politika dá dělat slušně, čistě a v zájmu všech občanů České republiky,“ prohlásil herec Ivan Trojan, který vystoupil v závěru programu.

Na konec se na dálku obrátil přímo na Andreje Babiše: „Do politiky jste vstoupil s tím, že ji chcete zbavit klientelismu, otevřete ji lidem a zlepšíte správu země. Dnes už víme, že se vám to nepodařilo, to se může stát, chybovat je lidské. Této zemi posloužíte nejlépe tím, že si to jako chlap přiznáte a odstoupíte,” uvedl směrem k premiérovi Trojan.Shromáždění skončilo státní hymnou, kterou demonstranti společně zpívali.

Celý projev Ivana Trojana si můžete pustit v úvodním videu. Kromě něj vystoupila celá řada jiných známých osobností. Zde je výběr několika z nich.

Kromě jiných vystoupili například umělci Jiří Mádl, Barbora Hrzánová či Tomáš Hanák.Video: Milion chvilek pro demokracii, Youtube.com

Zde je k vidění přímý přenos z Václavského náměstí:

  • Václavským náměstím zní česká hymna

    Českou hymnu na pódiu zazpívala Hana Ulrychová v doprovodu Kateřiny Štruncové.

  • Konec online sledování události

  • K plnému Václavskému náměstí promlouvají další herci

    Svou řeč v závěru demonstrace právě pronášejí i herci Barbora Hrzánová, Hynek Čermák, Eva Josefíková a Tomáš Hanák.

    „Mám radost, že snímky této ‚hrstky křiklounů‘ uvidí lidé ve městech po celém světě. Myslím, že v této chvíli děláme naší zemi zatraceně dobrou reklamu,” prohlásil poslední řečník dnešní pražské demonstrace Tomáš Hanák. „Díky, že jste tady a že to zkoušíte,” uzavřel svůj proslov herec.

  • Na Václavském náměstí vystoupila kapela Buty, následně promluvil herec Ivan Trojan

    Po vystoupení kapely Buty na demonstraci promluvil i herec Ivan Trojan. „Za demokracii, svobodu a nezávislost se v případě ohrožení musí bojovat. Vyzývám všechny a žádám všechny demokratické strany, aby nás v tomto boji společně podpořili. Potřebujeme příklad, že se politika dá dělat slušně, čistě a v zájmu všech občanů České republiky,“ prohlásil herec.

    V závěru své řeči se obrátil přímo na Andreje Babiše: „Do politiky jste vstoupil s tím, že ji chcete zbavit klientelismu, otevřete ji lidem a zlepšíte správu země. Dnes už víme, že se vám to nepodařilo, to se může stát, chybovat je lidské. Této zemi posloužíte nejlépe tím, že si to jako chlap přiznáte a odstoupíte,” uvedl směrem k premiérovi Trojan. Poté publiku poděkoval.

  • Mluvte s respektem s voliči Andreje Babiše a vstupte do lokální politiky, vyzývá demonstranty Martin Jaroš

    Jedním z posledních řečníků byl publicista Martin Jaroš. „Já vím, že jsme se tu sešli, abychom si kolektivně zabrečeli a zanadávali na toho zlouna. Ale ty stížnosti mi, abych vám řekl pravdu, trochu lezou krkem, protože to k ničemu nevede. Dovolím si vám nabídnout jiný pohled,” otevřel svůj proslov publicista. „Kolem premiéra se dějí strašné šlamastyky. Na očistnou katarzi vždycky potřebujete pořádnýho lumpa, a my ho máme. Jestli toho nedokážeme zužitkovat, tak jako stát nestojíme za nic,” uvedl. S Andrejem Babišem si podle vyjádření Jaroše Česká republika právě sahá na dno a premiér je největším ohrožením demokracie za posledních 30 let. „Věřím, že se od toho dna, které se jmenuje Andrej Babiš, dokážeme odrazit a postavíme silnější Česko, než by si kdy on dokázal představit.”

    Babiš je podle Martina Jaroše typ, který nepodá demisi a moci se bude držet „zuby nehty i v tu dobu, kdy ho policisté povlečou za mříže”. „Už aby to bylo!” skandovalo následně publikum. „Budeme ho muset porazit ve volbách. Nemůžeme přebabišovat Babiše, ale můžeme být jiní a lepší než on. Jsem si absolutně jistý, že po příštích volbách pan Babiš už nesestaví vládu,” uzavřel svou promluvu Jaroš.

  • Protest se objevil i na reklamní ploše klubu Duplex

  • „Už aby to bylo!“

  • Mimořádné vysílání Televize Seznam je u konce

    Speciální vysílání Televize Seznam skončilo.

  • Na Letnou půjdu také, říká Dan Přibáň

    V neděli 23. června je v plánu velká demonstrace na Letné. Novinář a cestovatel Dan Přibáň ve studiu Televize Seznam řekl, že se jí určitě zúčastní, protože je to podle něj důležité. Ponechat současné politické dění v České republice bez povšimnutí, je podle něj podobné jako ignorovat nezvyklý zvuk při jízdě autem, pustit si nahlas rádio a doufat, že se nic nestane.

  • Stydím se za to, že Babiš je rodák ze Slovenska, uvedl slovenský právník

    Jedním z hovořících na pódiu byl i slovenský právník Juraj Šeliga. „Babiš používá přesně takovou rétoriku, jakou používal Robert Fico, když jsme požadovali jeho demisi po vraždě novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Stydím se za to, že Andrej Babiš je rodák ze Slovenska,” uvedl Šeliga.

  • „To už je fakt špatný, když i Brno jede do Prahy.“ Na pódiu hovoří lokální organizátoři protestů

    Minutový projev proneslo celkem osm lokálních organizátorů protestů, a to konkrétně z Brna, Ústí nad Labem, Ostravy, Českého Brodu, Sušic, Krásné Lípy, Domažlic a Zlín. Marie H. Prodanová ze Sušic předala moderátorovi akce domácí chleba se slovy, že je sušický, nikoliv z Penamu (na modernější linku pro toastový chléb Penam a na další inovace měl Agrofert získat z evropských dotací celkem 161 milionů korun, ministerstvo financí ale žádost o proplacení nepředložilo a peníze tak byly zaplaceny ze státního rozpočtu, pozn. red.). Prodanová si zároveň na demonstraci přivezla plakát, který vyráběla jako dvacetiletá na protest v listopadu roku 1989. Stojí na něm nápis „Dali jsme svá srdce v svázku pro klid duší, pro pravdu a lásku“.

  • Hřebejk: Babiš nemůže vládnout demokraticky, protože to vylučuje jeho konflikt zájmů

    Na Václavské náměstí přišel demonstranty podpořit i režisér Jan Hřebejk. Udělal to proto, že rád vidí lidi, jimž záleží na budoucnosti jejich země, a lidi „kterým není jedno, že jim někdo chce sebrat kousek svobody“.

    Andrej Babiš podle Hřebejka nemůže vládnout demokraticky, protože to vylučuje jeho konflikt zájmů. Ten je podle něj nezpochybnitelný. „Nevím, kdo o tom pochybuje,“ řekl režisér reportérce Televize Seznam Zuzaně Černé.

  • K demonstrujícím hovoří lidé z řad umělců – Třeštíková, Mádl, Šmoldas

    Promluvit na demonstraci přišli i zástupci umělecké sféry, a to režisérka Helena Třeštíková, zpěvák kapely Rybičky 48 Jakub Ryba, moderátor Petr Vacek, režisér a herec Jiří Mádl a básník a publicista Ivo Šmoldas.

    Například frontman kapely Rybičky 48 vyzval umělce a kapely, aby se přidali k protestům ve městech – jeho kapela se podle vyjádření zpěváka sama zapojila do poslední demonstrace v Kutné Hoře.

  • Klaním se vám, řekla směrem k davu Čvančarová

    Svůj názor přišla vyjádřit i herečka Jitka Čvančarová. „Já jsem tady hlavně proto, že jsem se vám přišla poklonit, protože nejste lhostejní – jste tady, i když jste třeba introverti a dav vám nedělá dobře,“ poděkovala účastníkům herečka. Proslov si podle svého vyjádření žádný nepřipravila a pouze mluvila od srdce. „Zrada bolí víc než smrt a já nezradím význam slov jako láska, pravda, čest. Jsme tady společně a v tom je naše síla. Pane Babiši – nás, naše srdce, čest a svobodu si prostě nekoupíte. Vydržme!” uzavřela herečka.

  • Na pódiu vystoupila herečka Iva Pazderková

    Se svou řečí právě vystoupila herečka a zpěvačka Iva Pazderková. „Jsem tady, protože věřím v pravdu, poctivost a morálku a nevěřím v lež, podvod a krádež. Taky nevěřím, že většina těch, co tu nejsou, co sedí v Poslanecké sněmovně nebo někde na radnicích, by věřila v něco tak přízemního, jako je lhaní, podvádění a krádež,” uvedla. „My všichni každý den tvoříme naši budoucnost, ale také tvoříme naši historii. Ať všichni máme na smrtelné posteli čisté svědomí a víme, že jsme pro svobodu a demokracii udělali maximum,” uzavřela Pazderková.

  • Dva hlavní body auditní zprávy EK podle Adama Junka

    Ekonomický redaktor Televize Seznam shrnul hlavní sdělení auditní zprávy z Bruselu ve dvou zásadních bodech:

    1. Andrej Babiš je ve střetu zájmů, Agrofert není jeho bývalý holding, ale firma, kterou neustále ovládá. Auditoři chtějí zpátky 100 procent dotací.

    2. Náš systém přidělování dotací je „velmi děravý a nefunkční“.

  • Poslanci se shodli, že záležitost ohledně dotací má prošetřit Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj

    Před několika málo minutami Poslanecká sněmovna po pětihodinové debatě přijala usnesení ANO a SPD, podle kterého Ministerstvo financí a Ministerstvo pro místní rozvoj mají záležitost ohledně evropských dotací a Andreje Babiše prošetřit, přičemž mají hájit zájmy České republiky. Žádný z pěti bodů, které navrhly opoziční strany, nebyl přijat. Informovala o tom přímo z Poslanecké sněmovny zpravodajka Televize Seznam Pavlína Kosová.

  • Právě zpívá romský hudebník Mário Bihári

    Na Václavském náměstí právě vystupuje slepý romský hudebník Mário Bihári s písní Pravda zvítězí od slovenské skupiny Tublatanka.

  • Záběry Václavského náměstí z vrtulníku

    Takhle vypadá Václavské náměstí z ptačí perspektivy.Video: Seznam Zprávy

Reklama