Hlavní obsah

Vadí mi Babišova estébácká minulost, ne trestní stíhání, říká právník Tomáš Sokol

Rozhovor s advokátem Tomášem Sokolem. Mohou být některá trestní stíhání vykonstruovaná?Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Advokát a bývalý ministr vnitra Tomáš Sokol si nemyslí, že je možné si u nás objednat trestní stíhání. Občas ale prý má dojem, že některá trestní stíhání jsou u obecních zastupitelů uměle vykonstruovaná.

Článek

Prezident Unie obhájců Tomáš Sokol potvrzuje obavy soudců a státních zástupců, že premiér v demisi Andrej Babiš svými výroky o možnosti objednat si u nás trestní stíhání znevěrohodňuje celou justici. Až tak dramaticky jako třeba předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal to ale nevidí.

Šámal totiž prohlásil, že takové výroky, jako je ten Babišův, mohou ohrozit důvěru ve spravedlivou justici a v důsledku vést až k rozpadu demokratického právního státu. Sokol ve Výzvě Seznamu upozorňuje na jiný problém – s advokátem Petrem Tomanem se shodují v tom, že v současné situaci není možné odvolat nejvyššího státního zástupce, i kdyby udělal téměř cokoli. V kontextu Babišových obvinění by to totiž budilo dojem, že jde o odvolání nejvyššího státního zástupce na politickou zakázku.

Co chování premiéra Babiše dělá s politickou kulturou v zemi? Vadí Tomáši Sokolovi i osmadvacet let po převratu komunisté? Odpovědi na tyto a další otázky se dozvíte ve videu.

Reklama

Doporučované