Hlavní obsah

Vadí vám pracovat z obýváku? Pronajměte si hotelový pokoj

Foto: Savoia zámek

Ilustrační foto, Savoia zámek.

Reklama

Pandemie koronaviru dopadla na cestování, gastro podniky i ubytovací zařízení. Restaurace opět zavedly výdejní okénka na objednávky a na své alternativě pokračování byznysu se snaží zapracovat také hotely.

Článek

Někteří provozovatelé začali své hotelové pokoje nabízet lidem jako pracovnu – tedy alternativu k velkým kancelářským prostorám. A zdá se, že možnost rezervovat svou soukromou kancelář v hotelu přichází v pravý čas: konec práce v režimu home office je v nedohlednu. A když už se člověk opravdu rozhodne svůj domov na pár hodin denně opustit, může se dostat do prostředí, o kterém se mu ani nesnilo.

V Česku tuhle možnost nabízí třeba luxusní podniky v centru Prahy, menší hotel v centru Českého Krumlova, resort v areálu Lipna nebo třeba i zámek.

Internet, ticho a svačina

Více než 580 tisíc domácností, které mají děti školou povinné, musí letos už podruhé řešit, jak zkombinovat celodenní péči o děti s prací a starostmi o domácnost. Hotely v současnosti cílí na desítky tisíc z nich. Zatímco ještě loni touto dobou běžně lákaly na wellness, zážitkové aktivity nebo gastronomickou turistiku, dnes na klienty čeká pobyt v hotelovém pokoji, kde mohou nerušeně pracovat.

Kromě internetového připojení a tichého prostředí přichází hotely i s dalšími službami. Výjimkou není, že za příplatek zajistí například svačinu, oběd nebo naplněný minibar.

Touto formou pobytů se snaží alespoň částečně zalepit díry v příjmech způsobené vládními opatřeními například Hotel Resort Relax na Lipně. „Hosté mohou využívat našich konferenčních prostor s kávovým servisem v průběhu pracovní doby, dále jim nabízíme slevu 20 až 30 procent na wellness služby, což jsou v současné době bohužel pouze masáže. Za příplatek 500 korun za den mohou klienti přijet i se svým partnerem,“ řekl Seznam Zprávám ředitel hotelu Miroslav Magerstein.

Podle vyhledávače Explorio.cz se hotely současné situaci snaží čelit. Musí ale zároveň akceptovat mnoho kompromisů. Novým standardem se například stává možnost zrušit nebo odložit bezplatně rezervaci s ohledem na covid. Hoteliéři zároveň leckde upravují cenovou politiku tak, aby si rodiny mohly dopřát delší pobyt a péči o domácnost nahradit komfortem hotelu.

Pro Seznam Zprávy to potvrdil třeba generální ředitel pětihvězdičkového hotelu Palace Hotel v Praze Martin Koťátko. Jak připomněl, pro udržení alespoň dočasného fungování provozu musí hotely nahrazovat zahraniční klientelu tou českou. V současnosti jejich obsazenost klesla na nižší desítky procent. A stejně razantně musely jít pro české klienty s cenou dolů i hotely.

Pro Čechy hotely zlevňují

„Náš hotel byl v minulosti z 95 procent obsazen zahraničními – převážně americkými a britskými – hosty, kteří se bohužel ani po našem znovuotevření v létě nemohli a stále nemohou do Česka dostat. Obsazenost hotelu se v současné době pohybuje kolem 10 procent. Ceny se pohybují mezi 25 až 30 procenty cen loňského roku. V létě jsme mohli ještě hovořit o pokrytí provozních nákladů, po půlce září, kdy byla ČR označena za rizikovou v sousedních zemích, nemůžeme mluvit už ani o tom,“ říká Koťátko.

Cenové politice odpovídá i nastavení cen za využívání služeb k home office pobytům. Zpravidla se ubytování na jeden den pohybuje kolem tisíce korun, podniky však počítají s tím, že si klienti u nich zároveň doplatí služby za stravování. Například zámek Savoia nabízí v balíčku za příplatek čtyři sta korun také tříchodové obědové menu.

„Vezmeme-li v úvahu, že okolní stravovací zařízení jsou zavřená, je vysoce pravděpodobné, že hosté budou čerpat i naše stravovací a jiné služby, jako je třeba půjčovna sportovních potřeb. Z dlouhodobého hlediska je současná cena samozřejmě nepřijatelná, ale v tuto chvíli nám společně s tržbami za jiné služby pomáhá krýt každodenní ztráty a udržet si naše cenné zaměstnance. Jen pro doplnění, minulý rok jsme měli průměrnou obsazenost v říjnu 85 procent, nyní budeme někde okolo 30 procent,“ dodává ředitel Hotel Resort Relax na Lipně Miroslav Magerstein.

Někde klesly ceny ale ještě níž. Majitelka hostelu Krumlov House Carolyn Zukowski upozorňuje, že nabízet podobnou službu v oblastech, kde není práce v kanceláři tak typická jako například pro metropoli je velmi obtížné. Proto vidí jako nutnost snížit za poskytovanou službu cenu. Podnikatelka pronájem pokoje nabízí s denní sazbou tři sta korun.

„Tyto částky bohužel nenahradí naše běžné příjmy, pokryjí ale základní provozní náklady. Jedná se spíše o snahu nabídnout sousedům z Krumlova klidný prostor na práci. Spoustu lidí v této krizi se potýká s problémem nedostatku soukromí. Byla by škoda zavřít hostel, je totiž dost velký a může sloužit těm, kteří to potřebují,“ řekla Seznam Zprávám Carolyn Zukowski.

Hrozí dočasné uzavření

„Pokud současná opatření přestanou platit v avizovaném termínu, tedy v listopadu, jsou před námi z hlediska tržeb i v nekoronavirovém období tři až čtyři velmi složité měsíce,“ očekává generální ředitel hotelu Palace Hotel v Praze. „V případě, že by daná opatření měla trvat déle, bylo by načase zvážit dočasné uzavření,“ dodal Koťátko.

„Je to pro nás velká ztráta, za normálního chodu věcí bychom měli plný hostel do konce října. V létě jsme měli překvapivě dobrou sezonu díky českým turistům, kteří cestovali po České republice, za to jsme vděční. Opatření budou pro nás znamenat i čas s rodinou a po dlouhé době i odpočinek. Pokud ale vláda vydá opatření zakazující provoz těchto pracovních prostorů, budeme je muset přijmout a hostel zavřít,“ dodala Carolyn Zukowski.

Reklama

Doporučované