Hlavní obsah

Vadí vám stíhaný premiér? Stropnický, Kalousek, Okamura a Fiala se střetli nad Čapím hnízdem

Všichni proti Okamurovi: Podívejte se na krátký sestřih emotivní politické debaty ve Znojmě.

 

Reklama

V debatě o policii a stíhání Andreje Babiše se role otočily. Ministr Stropnický čelil třem zbylým soupeřům.

Článek

Bojíme se, že policie pracuje na politickou objednávku? Další část předvolební debaty Seznamu ve Znojmě postavila do osamocené pozice místopředsedu ANO Martina Stropnického. Není divu, v aktuálním případu Čapího hnízda jde o jeho šéfa Andreje Babiše. Narozdíl od něj či ministra spravedlnosti Roberta Pelikána se Stropnický držel zpátky.

„Myslím, že by se člen vlády k takovým věcem neměl příliš vyjadřovat, neměl by zpochybňovat systém od vyšetřování až po případný soud,” míní Stropnický. „Druhá věc je, že jsme už byli svědky různých případů pochybení policie. A tak nějak mi přijde zvláštní, před kolika volbami dojde k nějaké takové flagrantní záležitosti.”

Video: Všechny vypjaté chvíle znojemské debaty politiků

Podívejte se na celý záznam politické debaty ve Znojmě.

Kritičtí k práci policie a státních zástupců byli ale v minulosti i předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek a ODS Petr Fiala. Kalousek ve Sněmovně v roce 2012 hlasoval proti vydání své stranické kolegyně a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové v případu nákupu letadel CASA a dokonce telefonoval policejnímu vyšetřovateli Mazánkovi.

„Ale i když jsme si mysleli, že je to nespravedlivé, říkali jsme, že trestně stíhaný politik nemůže zastávat vysokou funkci, což se stalo i v případě Vlasty Parkanové,” říká Kalousek.

Video: Jakou měli náladu, když se politici scházeli k politické debatě?

V sestřihu se podívejte, s jakými názory šli jednotliví lídři na debatu Seznamu ve Znojmě.Video: Jiří Kubík, Jindřich Šídlo

ODS má na své pražské kandidátce dokonce už i nepravomocně odsouzeného poslance a bývalého primátora Prahy Bohuslava Svobodu. „Rozlišujme mezi případy, které vyplývají z politické činnosti, kdy politici třeba nějak hlasují zastupitelstvu či radě, a případy, které se týkají třeba soukromého podnikání politika,” naráží šéf ODS Fiala na fakt, že se Svoboda ocitl před soudem kvůli své snaze vyřešit v pražské městské radě případ Opencard, který ovšem jen „zdědil”.

Kalousek, Fiala i zbývající účastník diskuze Tomio Okamura jsou přesvědčeni, že by v čele vlády neměl stát trestně stíhaný politik. Ministr Stropnický s tím ale nesouhlasí. „Ctím presumpci neviny, je potřeba se chovat podle verdiktu soudu,” říká. „Problém to sice je, ale není takový, aby byl Andrej Babiš diskvalifikován z politické soutěže, což by v tomto případě nepochybně byl.”

Tady je stručný minutovník, podle kterého najdete, o jakých tématech byla řeč.

Z čeho máte strach? (ve videu stopáž od 01:45 do 04:09)

Uprchlíci, migrační vlna a kvóty (ve videu stopáž od 04:10 do 32:25)

Rusko jako bezpečnostní riziko (ve videu stopáž od 32:26 do 40:25)

Zneužívání policie v politických hrách? Kauza Čapí hnízdo a další případy (ve videu stopáž od 40:28 do 48:00)

Prezident Zeman a jeho vystupování v kauze Čapí hnízdo (ve videu stopáž od 48:08 do 50:10)

Vadilo by vám, kdyby se po volbách stal premiérem trestně stíhaný politik? (ve videu od 50:12 do 51:50)

S kým byste chtěli po volbách vládnout? (ve videu stopáž od 53:50 do 1:00)

Co dobrého sněmovní volby přinesou? (ve videu stopáž od 1:00 do konce)

Reklama

Doporučované