Hlavní obsah

Vadné respirátory i testy z Číny. Přibývá států, kde odhalili problém

Foto: Profimedia.cz

Čína na výrobu roušek a dalšího zdravotnického materiálu soustředí maximum svých kapacit. Největší továrna na roušky v přeměněných prostorách čínského konglomerátu BYD rozjela výrobu v půlce března (ilustrační fotografie).

Reklama

Čína teď ve velkém vyváží zdravotnický materiál do celého světa. Stovky tisíc kusů jednotlivým státům rozdává a další miliony výhodně prodává. Přibývá ale států, které vyřazují nebo vrací vadné čínské výrobky.

Článek

Nedávný případ stížností ostravských hygieniků na nespolehlivost čínských rychlotestů není v Evropě a jejím blízkém sousedství ojedinělý. V poslední době museli problém s kvalitou čínského zdravotnického materiálu řešit i v Nizozemsku, Španělsku a Turecku. Nizozemsko odhalilo vadné respirátory, Španělsko s Tureckem testy.

O stížnostech na vadné rychlotesty v Česku více zde:

Nizozemsko od Číny koupilo 1,3 milionu respirátorů třídy FFP2, načež zjistilo, že špatně těsní a mají vadné filtry, asi 600 000 kusů se ještě před zjištěním rozvezlo do nemocnic. Ve Španělsku museli stáhnout 8 000 čínských rychlotestů. Distribuce dalších 50 000 kusů byla zastavena. Testy byly podle zdravotníků nespolehlivé. Blíže nespecifikovaný počet vadných rychlotestů z Číny odhalilo i Turecko.

1,3 milionu vadných respirátorů

Zhruba 600 000 respirátorů začalo Nizozemsko z nemocnic o víkendu plošně stahovat. Zásilku od certifikovaného čínského výrobce Nizozemsko převzalo 21. března. Testy ale ukázaly, že kvůli poškozeným membránám ve filtrech neodpovídají respirátory ani úrovni FFP1. Ministerstvo zdravotnictví proto rozhodlo, že nebude používat žádný z 1,3 milionu kusů.

V Nizozemsku je téměř 11 000 potvrzených případů onemocnění COVID-19. „Nacházíme se v situaci, kdy jediná dostupná ochranná výbava nesplňuje nejvyšší standardy. Tento problém teď mají všechny země,“ přiznalo nizozemské ministerstvo zdravotnictví.

Když do Nizozemska už dříve tento měsíc dorazila první čínská pomoc (dar 800 000 roušek od Huawei), ministr zdravotnictví Hugo de Jonge ji stejně jako čeští představitelé osobně vítal na letišti.

Rychlotesty funkční na 30 %

Španělsko podle Financial Times vrátilo 58 000 rychlotestů čínské firmě Bioeasy Biotechnology. Zprávu o vadných rychlotestech potvrdila tamní vláda poté, co španělská média informovala, že onemocnění čínské testy odhalí jen ve 30 % případů.

Bioeasy Biotechnology má v následujících dnech poslat náhradu.

Čínská ambasáda v Madridu na záležitost reagovala prohlášením, že Bioeasy Biotechnology je soukromá firma, jejíž dodávku Čína jako stát nepomáhala dohodnout a firma navíc nefiguruje na seznamu Pekingem doporučených firem pro nákup zdravotnického materiálu. Španělsko se bránilo tím, že firma je držitelem příslušného certifikátu pro prodej v EU.

V odděleném kontraktu od problematických rychlostestů si Španělsko od Číny objednalo zdravotnický materiál v hodnotě 432 milionů eur včetně 5,5 milionu testů. V zemi už na koronavirus zemřelo přes 6 800 lidí, což je po Itálii s více než 10 700 mrtvými nejvíc na světě.

„Příliš velká chybovost,“ stěžuje si Turecko

Ještě předtím, než se dostaly mezi pacienty, Turecko zastavilo distribuci blíže neurčeného počtu testů z Číny. Důvodem je stejně jako jinde podle turecké vlády jejich nespolehlivost. Rozpětí chyb při testech na antigeny bylo podle vlády „příliš vysoké“ a hrozily falešné negativní výsledky.

S jinou čínskou zásilkou 350 000 testů založených na tvorbě protilátek v lidském těle je ale Turecko spokojené. Uvedl to člen turecké vládní komise vědců Ateş Kara.

V Turecku je aktuálně přes 8 200 potvrzených případů nakažení, zemřelo přes 130 lidí.

Reklama

Doporučované