Hlavní obsah

„Vagnerova skupina už není tajemná organizace.“ O žoldácích Kremlu a největším úspěchu ruské propagandy

Výzva s Lukasem Andriukaitisem o dezinformační kampani Ruska a boji proti kremelské propagandě.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lidé v České republice a dalších postsovětských zemích lépe rozumí tomu, jak funguje ruská propaganda. Lžím tak snadno neuvěří, říká litevský expert na dezinformace a fake news Lukas Andriukaitis.

Článek

Šíření propagandy a dezinformací pravidelně zmiňují západní tajné služby jako jednu z hrozeb, které Rusko využívá ve své strategii hybridního boje proti zemím NATO nebo Evropské unie.

„Před pár lety se situace změnila, když vyšetřování na základě otevřených zdrojů přestalo být doménou zpravodajských služeb a zapojila se do něj širší veřejnost,“ říká ve Výzvě Lukas Andriukaitis, litevský investigativní analytik z organizace Digital Forensic Research Lab, která spadá pod americký Atlantic Council.

DFRLab patří k těm, kteří jsou ve střetu s dezinformacemi v první linii. Ruská televizní síť RT o nich často mluví jako o „gaučových analyticích“, protože díky počítačům a internetu můžou odhalovat dezinformace klidně z domova.

Za velký úspěch kremelské propagandy Andriukaitis považuje to, jak ruské zdroje a informace o případu otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala z loňského března přebírala i západní média.

„Náš výzkum ukázal, že ruská televize RT dominovala dvěma třetinám veřejného prostoru, oproti západním sdělovacím prostředkům. Jinými slovy RT dominovala anglofonní sféře, ruská propaganda první měsíc slavila velký úspěch.“

Andriukaitisovou specializací je i působení ruských žoldáků na Ukrajině a v Sýrii, především soukromé vojenské organizace Vagner.

„Přestože to Kreml odmítá, přímo je financuje. Jsou placení za špinavou práci, na níž Kreml nechce mít ruskou vlajku. Zjistili jsme, že jsou i v Libyi, Súdánu a Středoafrické republice. V Africe jich je několik set. Teď se je snažíme vysledovat ve Venezuele, máme dobrý důvod myslet si, že tam jsou,“ upozorňuje Andriukaitis.

Jak vysoký žold členové Vagnerovy skupiny teď pobírají a proč se snížil? Kolik námezdných vojáků podle informací DFRLab zemřelo v bojích na Ukrajině a Sýrii? A jak přesně vypadá práce analytika bojujícího s ruskou propagandou? Podívejte se na celý rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované