Hlavní obsah

Váháte, s kým do sestavy? Pomozte si standardkami, radí Angličan

Foto: Profimedia.cz

Pravidelný exekutor standardních situací James Maddison, záložník Leicesteru, si chystá balon u rohového praporku.

Reklama

Premier League je opět tu. Poslední víkend před říjnovou reprezentační přestávkou přinese bitvu o průběžné první místo mezi Liverpoolem a Citizens, ale také atraktivní londýnské derby. I hráči Fantasy League jsou opět připraveni.

Článek

Soutěž podcastu Angličan ve virtuální hře Fantasy Premier League je v plném proudu. Vstup do naší ligy, v níž aktuálně evidujeme téměř čtyři tisíce nadšenců, je pro všechny zájemce přes tento odkaz stále otevřený, velice snadný a hlavně zcela bezplatný. Celkový vítěz se může těšit na letecký zájezd do Anglie ve společnosti Jiřího Hoška, autora podcastu Angličan. Každý týden navíc hrajeme o hodnotné ceny.

Foto: Seznam Zprávy

Už hrajete Fantasy s Angličanem?

Ústředním tématem Fantasy speciálu Angličana jsou tentokrát standardní situace, tedy především rohy, nebezpečné „přímáky“ a penalty. Standardní situace mají v moderním fotbale čím dál tím větší váhu. A o Fantasy to platí dvojnásob. Hráči, kteří pravidelně rozehrávají standardní situace, jsou potenciálním zdrojem extra bodů, které mohou manažery na konci kola vystřelit strmě vzhůru.

Trenéři i samotní hráči frekventovaně skloňují význam určitých detailů, které rozhodují ta nejvyrovnanější klání. Standardní situace se hojně pilují právě za účelem získání té rozhodující výhody v zápase, využití momentu překvapení a uplatnění tréninkových nácviků. Častá fráze trenérů zní: „Pomožme si standardkami.“ A přesně to Angličan navrhuje před sedmým kolem Premier League všem Fantasy manažerům.

Nejúdernější rohové kopy značky Liverpool

Ačkoli to možná leckoho překvapí, patří hráči Liverpoolu mezi přeborníky v efektivitě zahrávaných standardních situací. Od začátku minulého ročníku 2020/21 si svěřenci Jürgena Kloppa připsali již 16 branek vstřelených přímo po rohovém kopu. K tomu bychom mohli připočítat na dvě desítky dorážek po skrumážích.

Číhající Mo Salah (12,6 milionů liber) se už mnohokrát prosadil po jednom z takových závarů, kdy se k němu vykutálel balon a on se dokázal pohotově zorientovat. V předchozím domácím ligovém utkání přejeli Reds na Anfieldu tým Crystal Palace v poměru 3:0. Všech branek dosáhli domácí po rozích. Přítomnost čahounů Virgila Van Dijka (6,6 milionů liber), Joela Matipa (5 milionů liber) nebo Fabinha (5,4 milionů liber) v kombinaci s mnohdy prakticky dokonalými centry od krajních beků Trenta Alexandera Arnolda (7,6 milionů liber), Andyho Robertsona (7 milionů liber) či zdárně zaskakujícího Kostase Tsimikase (4 miliony liber) činí z Liverpoolu tu největší hrozbu z pohledu standardních situací.

Manchester City, nedělní soupeř Reds, se pyšní jednou z nejpevnějších obran v lize, a právě proto se Liverpool pečlivě připraví na svoje útočné standardní situace, kterými se bude snažit domácí utkání rozhodnout.

Server The Athletic přišel se statistickým přehledem vstřelených branek z rohů v časovém období od začátku sezóny 2020/21 až do současnosti, tabulce vévodí zmiňovaný Liverpool. Druhé místo drží londýnská Chelsea se 13 trefami.

Za Blues může po standardkách udeřit téměř kdokoliv, ať už si vyberete někoho z obránců, nebo útočníků. Tipem Angličana je trojlístek Thiago Silva (5,4 milionů liber), Antonio Rüdiger (5,7 milionů liber) a Marcos Alonso (5,9 milionů liber), který ale bude o víkendu na levé straně možná nahrazen neméně kvalitním Benem Chillwelem (5,6 milionů liber).

Dalším úspěšným celkem posledních měsíců v efektivitě zahrávaných rohových kopů je Everton, jemuž se podařilo proměnit 12 rohů, West Ham a Manchester City jsou v závěsu s deseti zásahy, Leeds a Burnley s devíti.

Bruno nebo Cristiano?

V uplynulé sezoně Premier League vybojovali hráči Leicesteru 12 penalt a jejich úspěšnost byla 83 procent. Nejspolehlivějším exekutorem Lišek je bezkonkurenčně Jamie Vardy (10,4 milionů liber).

Druhý tým v pořadí podle počtu zahrávaných penalt, kterým je Manchester United, zaznamenal při svých 11 exekucích úspěšnost 90,9 procenta. Nejjistějším exekutorem Red Devils je statisticky Bruno Fernandes (11,9 milionů liber), nicméně lze očekávat, že příště se k zahrávání penalty postaví portugalský gólostroj Cristiano Ronaldo (12,7 milionů liber).

V minulém kole totiž právě Bruno Fernandes v posledních vteřinách pokazil Manchesteru United šanci získat alespoň bod do tabulky. Nicméně jeho projektil vyslaný z penaltového puntíku ohrozil hrstku diváků kdesi v patnácté řadě. Za to byl 200 00 Fantasy manažery vyřazen z jejich týmů, což srazilo i jeho cenu. Nicméně při jeho schopnostech a po přihlédnutí k faktu, že průměrně potřebuje pouhých 23 minut na střelu, 25 minut na klíčový pas a je celkově čtvrtý nejpilněji zakončující v rámci Premier League, je takřka jisté, že jeho chvíle ještě přijde.

Zpátky k penaltovému puntíku. Hráči Chelsea měli v minulé sezoně k dispozici deset penalt. Při celkové úspěšnosti 80 procent byl nejspolehlivějším Bluesmanem Jorginho (5,9 milionů liber). Nejhůře v této disciplíně dopadl Manchester City, jehož hráči jsou přímo proslulí zahazováním pokutových kopů. Neuvěřitelných 44 procent penalt z kopaček hráčů Citizens nakonec síť v brance nepotkalo.

Stoprocentní byli se šesti penaltami shodně Liverpool a Arsenal. Za Reds se ani jednou v lize nemýlil Salah, který ovšem svůj poslední pokutový kop namířil jen k nataženým pažím brankáře AC Milán. V aktuální sezoně je v popředí žebříčku zohledňujícího počet penalt i jejich úspěšnost (3/3) Everton, v jehož barvách se prosadil z pokutového kopu dvakrát Dominic Calvert Lewin (8 milionů liber) a jednou Andros Townsend (5,5 milionů liber).

Nenápadným tipem Angličana pro ty nejodvážnější manažery budiž jméno Matta Ritchieho (5 milionů liber). Levý obránce Newcastlu patří aktuálně jen 0,3 procenta Fantasy manažerů, což dokresluje, že jeho zařazení do sestavy představuje risk. Nicméně Ritchie má na starosti zahrávání standardních situací, ze kterých v aktuálním ročníku připravil svým spoluhráčům už 17 šancí. Proti Vlkům by se tak mohlo jednat o trefu do „černobílého“.

Byli bychom tu ještě zítra, kdybychom se pokusili vypíchnout všechny pravidelné rozehrávače „přímáků“, exekutory penalt a vzdušné hrozby jednotlivých účastníků Premier League. Angličan vřele doporučuje tento odkaz všem, kteří mají čas a chuť projít si ona jména a udělat si vlastní obrázek.

A poslední tip z notýsku Angličana, který by neměl zapadnout, zní: Nepoužívejte svou Wildcard před mezinárodní pauzou. Poslední kolo před říjnovou reprezentační přestávkou znamená, že soutěž může po sérii mezinárodních zápasů nabrat zcela odlišnou dynamiku.

Co nás nemine?

Sobotní program startuje ve 13:30, kdy se na Old Trafford utká Manchester United s dosud solidním Evertonem. Jiří Hošek, autor podcastu Angličan, očekává bodovou rehabilitaci domácích United, jejichž reputaci minulý víkend pochroumala skvěle hrající Aston Villa. Od 16:00 se můžeme těšit na pokus Chelsea otřepat se ze dvou porážek po sobě a smáznout v domácím prostředí nevýrazný Southampton. V 18:30 sobotní program uzavře duel Brightonu s Arsenalem.

V neděli se v atraktivním londýnském derby postaví West Ham United i se třemi Čechy v kádru proti dosud vynikajícímu nováčkovi z Brentfordu. Souběžně se představí i další londýnský celek Crystal Palace, který se pokusí v domácím prostředí navázat na solidní formu a potrápit Leicester. Šlágr kola mezi Reds a Citizens je na programu v neděli v 17:30. Přímý boj o první místo vysílá Premier Sport 1.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na sobotní poledne. Tým Angličana přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované