Hlavní obsah

Vakcín jsme objednali dost, tvrdí Babiš. Dokumenty říkají něco jiného

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Česko si zajistilo jen 81 procent dávek, které pro něj byly vyhrazené.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) popírá, že Česko selhalo při loňském objednávání vakcín.

Hospodářské noviny v úterý napsaly, že Česko bude očkovat skoro nejdéle ze všech unijních zemí. Vláda totiž – jak novináři vyčetli z příslušných dokumentů – objednala výrazně méně dávek vakcín, než mohla.

Podle premiéra to není pravda. Vláda si prý přes Evropskou komisi zarezervovala vakcíny pro 13 milionů lidí. Problém je ale v původní dohodě, že se očkovací látky budou jednotlivým zemím rozdělovat podle počtu obyvatel. „A to se neděje,“ prohlásil Babiš v pondělním rozhovoru pro Radio Z.

Babiš také řekl, že ve čtvrtek se o tom bude jednat na Evropské radě. Protože v červenci by podle Babiše mohlo dojít k situaci, že některé země budou mít proočkovaných sedmdesát procent lidí (což je plán Česka) a jiné třeba jen čtyřicet.

„Informace, že bychom málo objednali, nejsou pravdivé. Já to naprosto odmítám,“ řekl Babiš.

Zjištění Hospodářských novin ale mířilo jinam, než o čem mluvil předseda vlády.

Česko si zajistilo asi jen 81,1 procenta dávek, jež pro něj byly vyhrazené. A to proto, že vláda od firem AstraZeneca a Johnson & Johnson neobjednala ani polovinu z toho, co mohla.

V Česku by se tak mělo do konce června oběma dávkami naočkovat 44 procent dospělých občanů. Hůř než Češi na tom v očkování budou jen čtyři země unie – Bulharsko, Chorvatsko, Slovensko a Lotyšsko. Naopak Malta si zajistila tolik dávek, že by měla do konce června naočkovat 92 procent občanů. Dánsko má mít dost vakcíny pro 79 procent lidí.

A například Rumunsko, které je výrazně chudší než Česko, by mělo mít vakcínu pro 56 procent občanů. Jen těsně tak zaostává za Německem, Francií či Finskem.

Babiš v rozhovoru pro Radio Z neodpověděl na otázku, jestli v dubnu bude dostávat očkování slíbených 100 tisíc lidí denně. Řekl jen, že po Velikonocích přijdou na řadu lidé nad 65 let. „Doufejme, že to po Velikonocích bude co nejdřív,“ dodal. Už dříve dostali očkování lidé nad osmdesát let, od minulého týdne přibyli i sedmdesátníci.

Média v posledních týdnech také přinášela zprávy, že tisíce praktických lékařů jsou připraveny očkovat, ale stát ani kraje jim nedokázaly dodat vakcíny. Babiš připustil, že to tak je – ale že je to chyba v dodávkách očkovacích látek do Česka. Stále jich podle premiéra není tolik, aby se mohli praktici zapojit ve velkém.

Babiš řekl, že Česko se stalo obětí vlastního úspěchu z loňského jara, kdy nákaza kvůli rychlému zákazu v zemi nepropukla naplno. „Pokud si někdo dělá ze mě srandu, že jsem řekl v srpnu, že jsme best in covid, tak to byla pravda. Byli jsme úspěšní do září, pak přišla ta strašlivá druhá,“ uvedl premiér, který právě v září vyzýval poslance: „Tak zkuste už tady konečně schválit ten zahrádkářský zákon a neřešte stále covid-19.“

Premiér také vyjádřil soustrast všem rodinám, kterým covid vzal blízké. Podle nejnovějších čísel na koronavirus zemřelo už 25 055 lidí.

Reklama

Doporučované