Hlavní obsah

Vakcína až k domu. Do regionů vyrazí očkovací kamiony pro tisíc lidí denně

Mobilní očkovací kamion by měly tvořit tři ordinace a zázemí.

Reklama

Brněnská nezisková organizace Podané ruce dokončuje projekt mobilních očkovacích týmů. Plánuje vybavit až sedm kamionů, které by vyrazily do regionů.

Článek

Nejen pacienti za vakcínou, ale také ona vyrazí k nim v „ordinaci na kolečkách“. Nápad vymyslel tým bývalého národního protidrogového koordinátora a nyní ředitele organizace Podané ruce Jindřicha Vobořila. Je přesvědčen o tom, že jde o cestu ven z lockdownu.

„V mnoha místech v republice bude očkování méně dostupné, lidé k němu budou mít nedůvěru a zdá se, že nemocniční kapacity i kapacity praktických lékařů budou omezené. Podle našich předběžných průzkumů v menších městech a vesnicích bude méně než 50 procent lidí ochotno jet se naočkovat,“ vysvětluje Jindřich Vobořil.

Vobořil počítá se sedmi pojízdnými očkovacími centry, v každém z nich by mohly být až tři ordinace. Zatím je připravený jeden kamion.

Interiér očkovacího kamionu. Zdroj: Podané ruce.

„Ve středu tohoto týdne pojedeme poprvé s tímto kamionem s mobilním testovacím týmem. Očkování můžeme začít až po schválení pevného očkovacího centra v Brně, na které jsou mobilní týmy navázány, a po dodání vakcín. Předpokládáme start přibližně na přelomu února a března,“ řekl Jindřich Vobořil pro SZ Byznys. Plánují, že vyrazí zatím v Jihomoravském kraji a na Vysočině, v jednání je také Liberecký kraj.

„Ke zřízení očkovacího místa je zapotřebí udělení oprávnění od krajského úřadu a schválený provozní řád od místně příslušné krajské hygienické stanice,“ doplnila Barbora Peterová, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Podle Vobořila je vybavit zdravotnický kamion zhruba stejně nákladné jako pevné vakcinační místo. Náklady na jeden vůz se pohybují v řádu stovek tisíc korun. Část nákladů by měla být hrazena ze zdravotního pojištění, zbytek od sponzorů.

Autory projektu inspiroval podobný preventivní projekt z minulých let, tehdy ale zdravotníci v kamionu očkovali proti běžné sezonní chřipce. „My to jen chceme dostat do podoby, kde bude procházet až tisíc lidí denně jediným očkovacím kamionem,“ doplňuje Jindřich Vobořil.

Reklama

Doporučované