Hlavní obsah

Vakcína bude dostupná už pro všechny od 40 let, praktiky zásobí Modernou

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Od nedělní půlnoci se k očkování mohou registrovat už i lidé ve věku 40 až 44 let. Situaci u praktiků by měla zlepšit vakcína Moderna, kterou bude distributor vozit pouze do ordinací, nikoli do očkovacích center.

Článek

Novinky ohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) po čtvrtečním jednání se zástupci praktiků, pojišťoven a distributorů.

„Očkování funguje velice dobře, budeme rádi za zájem,“ řekl Babiš k informaci, že se nově mohou o vakcínu hlásit i lidé ve věkové kategorii 40 až 44 let.

Zlepšit by se měla situace u praktických lékařů, kteří si dlouhodobě stěžují, že nedostávají dostatečné množství vakcín, aby mohli očkovat. Aktuálně u nich čeká na očkování 216 795 tisíc lidí, z toho 23 045 tisíc lidí v kategorii 80+ a 66 847 starších sedmdesát let.

Lékaři ale v květnu a červnu dostanou celkem 454 000 dávek vakcíny Moderna, které jim do ordinací rozveze distributor.

„Chtěl bych potvrdit tuhle dobrou zprávu. To, co přijde příští týden, bude v celém množství chodit praktikům. Výrazně to zlepší situaci s očkováním u praktických lékařů,“ uvedl Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Šonka upřesnil, že objednávky a dodávky Moderny budou fungovat obdobně jako v případě vakcíny Janssen od Johnson & Johnson. Dosud se Moderna rozvážela podle požadavků krajských koordinátorů očkování. „Lékař si objedná přímo u dodavatele, pokud to bude možné, tak jeho poptávka bude uspokojena, a pokud ne, zařadí se do čekárny za jeho kolegy, kteří si objednali dřív,“ vysvětlil Šonka.

Dosud praktičtí lékaři dostávali především vakcíny společností AstraZeneca a Johnson & Johnson, kterých ale zatím nebylo dost pro všechny zájemce o očkování v ordinacích.

Reklama

Doporučované