Hlavní obsah

Vakcína dorazí do Česka koncem roku, případně do února, řekl Blatný

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ministr zdravotnictví nastínil, kdy by se v Česku měla objevit první vakcína na covid-19. V ideálním případě do konce roku, méně optimistická varianta hovoří o únoru. Ministerstvo chce bojovat s dezinformacemi o vakcinaci.

Článek

Vláda má zájem o nákup čtyř milionů dávek vakcíny od firmy Pfizer, už dříve schválila nákup dalších tří milionů od společnosti Astra Zeneca. Vakcíny těchto dvou firem jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nejblíže použití. Při optimistickém scénáři by první vakcíny mohly do Česka dorazit do konce roku. Blatný to uvedl v Otázkách Václava Moravce na České televizi.

„Je možné, že první vakcíny by do České republiky mohly dokonce dorazit před koncem roku, já bych spíš řekl leden či únor, abychom nebyli přehnaně optimističtí,“ řekl Blatný. První vakcíny by měly jít na proočkování nejohroženějších skupin, tedy seniorů a zdravotníků. Čtyři miliony dávek mají vystačit pro dva miliony lidí.

Cílem očkování proti novému typu koronaviru je podle ministra Blatného 65- až 70procentní proočkovanost populace. „Pak máme vyhráno,“ uvedl a upozornil také na to, že v souvislosti s vakcínou proti nemoci covid-19 se objevuje celá řada dezinformací. „Například, že způsobuje neplodnost. Já toto odmítám. Není to pravda. Musíme občanům potřebu vakcinace vysvětlovat.“

Všechny vakcíny, které se v Česku použijí, budou schválené Evropskou lékovou agenturou. „Připravuje se zákonná úprava, která umožní, aby se vakcíny do České republiky mohly dostat. První nákupy budou přes Evropskou unii,“ dodal ministr, podle nějž je nyní zhruba pět dodavatelů vakcíny a jejich počet se bude zvyšovat.

Reklama

Doporučované