Hlavní obsah
Online

Slovensko v zajetí britské mutace. Potvrdila se u 71 procent vzorků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Světové dění v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Takzvaná britská mutace koronaviru je u našich slovenských sousedů ještě rozšířenější, než se dosud myslelo. Podle premiéra Igora Matoviče se potvrdila u 71 procent vzorků odebraných ve středu. I tohle zjištění Matoviče vede k přesvědčení, že je příliš brzy na otevírání škol.

- Americká společnost Johnson & Johnson zažádala u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o schválení své vakcíny proti covidu-19 k mimořádnému použití. Pokud očkovací látka podávaná v jedné dávce získá povolení, stane se po přípravcích Pfizer/BioNTech a Moderna třetí vakcínou schválenou ve Spojených státech, napsala v pátek agentura AFP. Firma žádost v nejbližších týdnech podá i v Evropě.

- Po příjezdu do Británie budou muset všichni cestující z rizikových zemí nastoupit povinnou desetidenní karanténu v hotelu. Opatření začne platit 15. února, oznámila britská vláda po čtvrtečním večerním jednání. Pobyt v hotelu si budou muset ubytovaní hradit sami, píše BBC News.

  • 119 milionů dávek vakcín rozděleno v 67 zemích světa

    V 67 zemích světa bylo dosud rozděleno 119 milionů dávek vakcín. Nejvíce jich evidují Spojené státy (36,6 milionu), nejméně pak Guinea (55 milionů).

  • Británie chce do konce května poskytnout vakcínu všem nad 50 let

    Británie chce, aby do května dostali možnost nechat se očkovat proti covidu-19 lidé ze všech devíti prioritních skupin. Znamená to, že vakcína bude do té doby dostupná všem obyvatelům starším 50 let. S odvoláním na prohlášení britské vlády o tom v pátek informovala agentura Reuters.

    Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že země dokáže cíl splnit, pokud budou fungovat dodávky vakcín. Podle Hancocka jde o předpoklad, aby se mohla zrušit koronavirová uzávěra, kterou vláda vyhlásila na většině území ve snaze zastavit šíření nákazy. „Britský vakcinační program má za cíl do května poskytnout vakcínu všem devíti (prioritním) skupinám,“ uvedl úřad premiéra v prohlášení, ve kterém na 6. května vyhlásil konání místních voleb. Dosud vláda uváděla, že chce 1. až 9. skupinu proočkovat „do jara“.

  • Tým WHO má ve Wu-chanu plný přístup

    Čínská strana umožnila týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), který ve Wu-chanu zkoumá původ koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, plný přístup na všechna místa a ke všem lidem, o nějž požádali. V rozhovoru poskytnutém agentuře AP to řekl člen týmu WHO Peter Daszak. Dodal, že čínská otevřenost byla větší, než čekali.

    Tým podle něj předložil Číně pečlivě vypracovaný seznam míst a lidí, které chtěl zahrnout do svého vyšetřování - a nesetkal se s žádnými námitkami. „Zeptali se nás, kam chceme jít. Dali jsme jim seznam… a dostali se na všechna klíčová místa,“ řekl Daszak. „Na každé místo a ke všem lidem, s nimiž jsme se chtěli setkat. Takže to bylo opravdu dobré,“ dodal.

  • Čtyři země včetně ČR vyzvaly EK k rychlé akci kvůli vakcíně Johnson&Johnson

    Premiéři Česka, Dánska, Rakouska a Řecka vyzvali v dopise předsedkyni Evropské komise (EK) Ursulu von der Leyenovou, aby EK jednala rychle při zajištění dodávek vakcíny proti covidu-19 od americké firmy Johnson & Johnson. Informovaly o tom v pátek agentury Reuters a DPA. Tato vakcína zatím v EU není schválená, tento týden ale společnost Johnson & Johnson zažádala o její schválení k nouzovému použití v USA a v nejbližších dnech to hodlá udělat i v Evropě.

    Tato vakcína se má vyrábět v Indii, Jihoafrické republice, USA a Evropě. V dopise šéfce EK ale premiéři čtyř evropských zemí uvádějí, že mají informaci, že by se vakcína měla dovážet k plnění a balení do Spojených států. Premiéři tvrdí, že Evropa má dostatečnou kapacitu i pro dokončení celého výrobního procesu, a není tak třeba vakcíny vozit do USA.

  • V USA bude s očkováním pomáhat 1100 vojáků

    Ve Spojených státech bude s očkováním proti nemoci covid-19 pomáhat na 1100 vojáků. Domácí výrobu vakcín by měl urychlit zákon z dob korejské války v polovině minulého století, uvedla při prezentaci nových opatření pro boj s koronavirem administrativa prezidenta Joea Bidena.

    Poradce Bílého domu pro otázky boje s pandemií covidu-19 Andy Slavitt novinářům podle agentury Reuters sdělil, že Pentagon schválil žádost od Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA) o nasazení armádních příslušníků v očkovacích centrech.

    Biden plánuje do měsíce zřídit po celé zemi 100 středisek hromadného očkování, které by měly být schopny podat očkovací látku tisícům lidí denně.

  • Kvůli pandemii přijde v Británii vniveč 50 milionů litrů piva

    Až 50 milionů litrů piva (87 milionů pint) přijde vniveč v důsledku uzavření hospod v Británii. Podle vysílací společnosti BBC to vyplývá z odhadů britského pivovarnického sdružení (BBPA), které celkové ztráty v hodnotě 331 milionů liber (9,75 miliardy korun) označilo za „srdcervoucí“. Pivo v sudech se po uplynutí doby spotřeby musí vrátit pivovarům a následně vylít. Pasterizovaná piva včetně většiny ležáků vydrží hospodám obvykle tři až čtyři měsíce od dodání, zatímco aly či nepasterizovaná piva se musejí spotřebovat do šesti až devíti týdnů.

    BBPA na základě údajů poskytnutých pivovary vypočítala, že 40 milionů litrů (70 milionů pint) se muselo vylít během jarního „lockdownu“. Před současnou uzávěrou, která od podzimu platí v různé míře na většině území, byli hospodští opatrnější a méně se předzásobili. Výsledkem je, že jí padne za oběť odhadem „pouze“ deset milionů litrů piva (necelých 18 milionů pint). BBC vypočítala, že v Británii pivo vylité za dobu pandemie by naplnilo 20 olympijských plaveckých bazénů, 33 milionů standardních rychlovarných konvic a 495 000 van ke koupeli.

  • Vakcína Oxfordu a firmy AstraZeneca funguje i proti britské mutaci

    Vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula oxfordská univerzita a společnost AstraZeneca, podle novin The New York Times chrání naočkované osoby před novou, více nakažlivou mutací. Oznámila to univerzita v pátečním prohlášení.

    Podle výzkumníků by měla mít vakcína 74,6 procentní účinnost proti nové mutaci, která se poprvé objevila v Británii. Ta nese název B.1.1.7.

  • Von der Leyenová zažívá v čele EK kvůli vakcínám těžké týdny

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zažívá 14 měsíců po nástupu do funkce patrně nejtěžší týdny v čele exekutivy Evropské unie. Dosud největší kritika, které německá politička čelí, je spojená s médii denně probíranými unijními nákupy a distribucí vakcín proti covidu-19. Bruselští činitelé či analytici vidí chyby jak při uzavírání smluv, tak například v tom, že šéfka komise některá důležitá rozhodnutí konzultuje jen se svými nejbližšími lidmi.

    Von der Leyenová tento týden poprvé přiznala, že komise mohla při společných nákupech vakcín postupovat lépe. Problém je podle ní hlavně v tom, že podcenila rizika spojená s velkovýrobou očkovacích látek a mezi lidmi vznikl falešný dojem, že od začátku roku bude zásobování fungovat hladce. Ve srovnání se Spojenými státy, Británií či Izraelem mají ale členské státy EU výrazně méně očkovaných. Podle množících se hlasů je jednou z příčin fakt, že komise při uzavírání smluv s výrobci postupovala příliš detailně a kladla velký důraz na ceny vakcín, místo aby se snažila o rychlou dohodu.

  • Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s ČR a SR do konce února

    Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Českou republikou a Slovenskem nejméně do 27. února. Vyplývá to podle agentury APA z pátečního nařízení rakouského ministerstva zdravotnictví. Kontroly na hranicích s oběma státy zavedlo Rakousko kvůli koronavirové epidemii 9. ledna a v polovině minulého měsíce oznámilo jejich prodloužení do 7. února.

  • Pfizer stáhl žádost o povolení k užití své vakcíny v Indii

    Americká farmaceutická firma Pfizer dnes oznámila, že v Indii stáhla žádost o schválení své vakcíny proti nemoci covid-19 k mimořádnému užití. Společnost totiž nesplnila požadavek místního kontrolního úřadu, aby pomocí testů zjistila, zda je vakcína bezpečná pro občany Indie a vyvolává u nich účinnou imunitní reakci, informovala agentura Reuters.

    Firma Pfizer požádala o povolení k užití vakcíny v Indii již koncem loňského roku, indické úřady ale v lednu schválily dva podstatně levnější preparáty - očkovací látku vyvinutou ve spolupráci britské firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity a vakcínu Covaxin indické společnosti Bharat Biotech.

  • Izrael prodloužil uzávěru do neděle

    Izrael v noci na dnešek prodloužil svou třetí plošnou uzávěru o dva dny. Od nedělních 07:00 místního času (06:00 SEČ) tak budou zrušena cestovní omezení ve městech a mezi městy a opět se budou moci otevřít pracoviště, která nepřijímají zákazníky. Otevřou se také přírodní rezervace a parky. S odkazem na vládní prohlášení o tom dnes informovala agentura Reuters.

    O prodloužení uzávěry kabinet rozhodl v noci, krátce předtím, než mělo vypršet poslední prodloužení takzvaného lockdownu. Rozhodnutí kabinetu předcházel spor mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a jeho koaličním partnerem, ministrem obrany Bennym Gancem. Nepanovala přitom shoda ohledně délky, účinnosti a vymáhání opatření.

  • Vysoké zastoupení britské mutace na Slovensku

  • Süddeutsche Zeitung: Nedůvěra je v ČR silnější než pravidla

    Země má jeden z nejvyšších počtů úmrtí po nakažení covidem-19 v Evropské unii, ale víc než onemocnění se lidé obávají finanční tísně. Tak popisuje nejen epidemickou situaci v České republice německý deník Süddeutsche Zeitung v článku, kterým dnes dopoledne otvíral svůj web. V Česku roste nedůvěra mezi občany a vládou, píše autorka analýzy.

    Přední německý list připomíná, že v Česku se už virem SARS-CoV-2 infikoval více než milion lidí, tedy desetina obyvatelstva, a že nárůst počtu mrtvých za loňský rok byl meziročně nejvyšší od 2. světové války. V zemi je přitom od října omezen veřejný život. Zdravotnictví ještě s potížemi funguje, ale „přesto tu je téměř 17 000 mrtvých a vláda, zdá se, nenachází cestu ven,“ píše Süddeutsche Zeitung.

  • U 10 % populace italského maloměsta se prokázala tzv. britská mutace

    U 10 % všech obyvatel italského městečka Corzano v Lombardii se objevila nákaza britskou mutací covidu-19.

  • Problémy při výrobě vakcín neskončily, řekla von der Leyenová

    Současné problémy při výrobě a distribuci vakcín proti covidu-19 se mohou kdykoli opakovat, neboť farmaceutické firmy čelí řadě rizik. Prohlásila to předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru zveřejněném dnes skupinou evropských médií, v němž přiznala, že Brusel podcenil komplikace spojené s velkovýrobou očkovacích látek. Von der Leyenová v rozhovoru reagovala na kritiku mířící na pomalou distribuci vakcín ze společných unijních nákupů, která zaostává za Spojenými státy, Británií či Izraelem.

    „Začátek očkování neznamená, že bude od firem okamžitě proudit neomezená zásoba dávek vakcíny,“ řekla podle bruselského webu Politico předsedkyně Komise s tím, že měla veřejnost na možná zdržení dopředu upozornit. „Tohle pro nás byla hořká lekce a to jsme určitě podcenili,“ dodala. Výrobu vakcín podle von der Leyenové může kdykoli ovlivnit například hrozící nedostatek látek potřebných pro jejich produkci, s nímž se mohou potýkat farmaceutické firmy.

  • USA ohlásily za den 5 000 úmrtí, v datech je anomálie

    Spojené státy za čtvrtek nahlásily dalších okolo 5 000 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19. V extrémně vysokém součtu jsou ovšem započítány stovky případů z minulých měsíců, které tento týden vykázal stát Indiana po auditu místních dat. Růst bilance nakažených v USA nadále zpomaluje a dál klesá také počet hospitalizací, který se poprvé od listopadu dostal pod 90 000.

    Zatímco vytíženost nemocnic a denní počty zachycených infekcí koronaviru vrcholily v první polovině ledna, přírůstky bilance obětí jsou stále blízko rekordní úrovně. Databáze deníku The New York Times (NYT) a Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) dnes hlásily přes 455 000 mrtvých poté, co za den připsaly 5 116, respektive 4 942 úmrtí spojených s covidem-19.

  • Polsko plánuje rozvolnit opatření, otevřou se kina i divadla

  • Mexickému prezidentovi vyšel negativní test na koronavirus

    Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, u kterého se na konci ledna prokázala nákaza koronavirem, nyní oznámil, že byl testován s negativním výsledkem. Ačkoliv López Obrador patřil kvůli věku a předchozím zdravotním komplikacím do rizikové skupiny, průběh nemoci covid-19 byl u něj mírný, uvedla dnes agentura Reuters.

    Mexiku podle agentury AP roste nespokojenost s tím, jak vláda pandemii koronaviru zvládá. Třetím dnem za sebou kolabuje portál pro rezervování termínu na očkování. Podle úřadů webová stránka selhala kvůli vysokému zájmu lidí. Média vládu kritizují za neschopnost připravit očkovací kampaň.

  • Rusko hlásí přes 16 tisíc nových případů nákazy

    Rusko hlásí 16 688 nových případů nákazy covidem-19. Úřady také potvrdily 527 úmrtí za posledních 24 hodin. Na infekci covidu-19 od začátku pandemie zemřelo 75 732 lidí a prodělaly ji už téměř čtyři miliony obyvatel.

  • Orbán: Maďarsko možná příští týden začne očkovat ruskou vakcínou

    Zdravotníci v Maďarsku možná začnou příští týden očkovat ruskou vakcínou proti nemoci covid-19. Dnes to v rozhovoru v maďarském státním rozhlasu řekl premiér Viktor Orbán. Maďarské úřady použití ruského přípravku Sputnik V předběžně schválily 21. ledna.

    Podle smlouvy, kterou Budapešť uzavřela s Moskvou, má Maďarsko během tří měsíců dostat dva miliony dávek vakcín, což vystačí k naočkování milionu lidí. Minulý týden se do Maďarska dostalo prvních 40 000 dávek očkovací látky. Maďarsko nedávno schválilo i vakcínu od čínské farmaceutické firmy Sinopharm a dohodlo se s ní na nákupu pěti milionů dávek.

Reklama

Hlavní zprávy