Hlavní obsah

Vakcína na covid-19 působí jako zázračný lék na hodnotu firem

Foto: Profimedia.cz

Akcie firem spojených s vakcínou proti covidu letí vzhůru - Ilustrační foto.

Reklama

Vakcíny na covid-19 lámou rekordy na burzách, hodnota firem, které oznámily jejich výrobu, stoupla za rok až na dvojnásobek.

Článek

Prozatímními vítězi v soutěži o nejúspěšnější vakcínu proti nemoci covid-19 jsou americká Moderna a německý BioNTech, který spolupracuje s globální farmaceutickou firmou Pfizer. Moderna má podle investiční banky Goldman Sachs objednávky v hodnotě 13,5 miliardy dolarů, BioNTech získal ve středu jako první povolení vakcínu prodávat.

Jejich úspěch už ocenili investoři na světových burzách.

Nejde jen o tyto dvě firmy. Jejich úspěch při výrobě vakcíny na koronavirus ohlašuje zásadní průlom nových technologií ve farmaceutickém průmyslu. Proto bude v budoucnu úspěšný každý výrobce, který dokáže efektivně využívat nové postupy. Také z pohledu investorů nejde o krátkodobý zisk spojený s jednou vakcínou, ale o dlouhodobou perspektivu relativně nedávno založených firem.

Společnost Moderna založil před deseti lety v americkém městě Cambridge imunolog Timothy Springer a ještě loni dosahoval její obrat 60 milionů dolarů. Na jaře získala od americké vlády miliardu dolarů na vývoj vakcíny proti covidu-19 a dnes už probíhá ve Spojených státech a Evropě povolovací řízení na její prodej. Mezitím Moderna uzavřela smlouvy na stovky milionů vakcín, přitom v Americe nabízí jednu dávku za patnáct dolarů, v Evropě za pětadvacet. Odhadovaným obratem 13 miliard dolarů se donedávna neznámá firma přiblížila globálním farmaceutickým gigantům, například podle německého deníku Die Welt má už stejný obrat jako jeden ze světových hráčů Merck.

Z českého pohledu odpovídá tato částka ročnímu deficitu státního rozpočtu během současné krize.

Cena akcií Moderny vyrostla na burzách za poslední měsíc na dvojnásobek, údaje indexu Nasdaq ovšem ukazují, že se stejnou cestou vydala také dosud málo známá firma BioNTech, kterou založil před dvanácti lety v německé Mohuči onkolog Uğur Şahin. Potřebnou podporu dostala od amerického koncernu Pfizer a počátkem týdne už získala světový primát, když přesvědčila britskou lékovou agenturu o tom, že její vakcínu proti covidu-19 je možné používat bez rizika.

Investoři dosud věří, že během pár měsíců budou účinné vakcíny vyrábět společnosti CureVac z německého Tübingenu a Novavax se sídlem v americkém státě Maryland. Jejich výhodou má být podle deníku Die Welt nižší cena a méně složité předpisy pro distribuci.

Dosavadní zkušenosti s vakcínou na covid-19 ukazují, že velké koncerny nedokážou nové technologie operativně použít v případě okamžité potřeby. Například vakcíny od britského giganta AstraZeneca ztratily důvěru investorů a jeho akcie po vzestupu v polovině listopadu opět ztratily na hodnotě.

Úspěšní výrobci vakcíny vesměs vycházejí z technologií mRNA. Jejich preparáty zprostředkují genovou informaci, s jejíž pomocí dokážou buňky pacienta produkovat proteiny na obranu proti příslušné nemoci. Experti očekávají, že stejným způsobem jako proti covidu-19 vzniknou účinné vakcíny také proti rakovině, HIV, nebo tuberkulóze.

Reklama

Doporučované