Hlavní obsah

Nová studie ukazuje, jak vakcína od Pfizeru chrání očkované

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Očkování vakcínou Pfizer/BioNTech výrazně snižuje možnost hospitalizace až na šest měsíců. Za tu dobu se nicméně snižuje ochrana proti všem zatím známým mutacím covidu-19. Řešením jsou posilující dávky, uvádí vědci.

Článek

Zatímco v horizontu měsíce od kompletního očkování vakcínou Pfizer/BioNTech se její efektivita pohybuje kolem 88 procent, po uplynutí pěti měsíců se snižuje na 47 procent, uvádí nová studie publikovaná v odborném časopisu The Lancet.

Až 90procentní nicméně stále zůstává po dobu šesti měsíců ochrana před možnou hospitalizací v důsledku nakažení covidem-19 u všech dosud identifikovaných mutací včetně hojně rozšířené varianty delta.

Závěry velké studie (téměř 3,5 milionu respondentů) navazují na předchozí zjištění amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a izraelského ministerstva zdravotnictví. Studie vycházela z elektronických záznamů zdravotnické organizace Kaiser Permanente Southern California. Ty obsahovaly i informace o pozitivních PCR testech a hospitalizacích spojených s covidem-19. Data pocházela z období mezi loňským prosincem a letošním srpnem. Studie je věrohodná díky velkému vzorku, ale má své limity. Z metodologie je podle Reuters zřejmé, že nepočítala například s tím, jaké byly v dané době opatření, což mohlo mít vliv na riziko nákazy i frekvenci testování.

Nová studie i CDC již dříve uvedly, že ochrana proti nákaze v horizontu šesti měsíců značně klesá. „Naše studie potvrzuje, že vakcíny jsou rozhodujícím nástrojem pro zvládnutí pandemie a zůstávají vysoce účinné při prevenci závažných nemocí a hospitalizace, a to i v případě delty a dalších obávaných variant,“ uvedla vedoucí autorka studie, Američanka Sara Tartofová.

Hlavní příčinou poklesu účinnosti vakcíny je primárně oslabující imunita v časovém horizontu, a ne skutečnost, že by mutace delta byla před vakcínou odolnější.

Možným dočasným řešením především pro nejohroženější skupiny populace je třetí posilovací dávka. Konkrétně využití vakcíny Pfizer/BioNTech z tohoto důvodu schválila v pondělí pro lidi starší 18 let Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Doporučuje se šest měsíců od druhé dávky.

Unijní regulátor dále uvedl, že podporuje aplikování třetích dávek vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna osobám se sníženou imunitou. V tomto případě lze třetí vakcínu podat již 28 dní od druhé dávky.

Včerejší rozhodnutí EMA zamíří ke zdravotnickým úřadům ve 27 členských zemích Evropské unie, které vydají konečné doporučení. Některé státy včetně Česka již začaly třetí dávky vakcíny proti covidu-19 podávat.

Léková agentura své rozhodnutí schválit třetí dávky vakcíny Pfizer/BioNTech pro lidi nad 18 let zakládá na datech poskytnutých americko-německým producentem, která „ukazují na nárůst protilátek v případě podání třetí dávky“.

V Česku si mohou nechat dát třetí dávku od konce září ti lidé, kteří mají osm měsíců po ukončeném očkování proti covidu-19. Především se doporučuje osobám s poruchami imunity a chronickými onemocněními a osobám starším 60 let a rovněž zdravotníkům a zaměstnancům zařízení sociální péče. K pondělí možnosti nechat se očkovat třetí dávkou využilo 7 400 osob.

Třetí, posilovací dávku si nechal minulý týden před objektivy kamer aplikovat i americký prezident Joe Biden, který má v rámci americké očkovací strategie nárok na posilující dávku vzhledem ke svému věku. „Aby bylo jasno, posilující dávky jsou důležité. Ale nejdůležitější je, aby se očkovalo co nejvíce lidí. Většina Američanů dělá správnou věc,“ zdůraznil Biden a dále apeloval na dosud neočkované spoluobčany.

Rozhodnutí o očkování posilující dávkou nicméně dlouhodobě kritizuje Světová zdravotnická organizace, která apeluje na to, že očkovat by se momentálně mělo především v rozvojových zemích, kde mnoho lidí nemá ani první dávku.

Reklama

Doporučované