Hlavní obsah

Vakcína Pfizeru obézním lidem tvoří jen poloviční imunitu, tvrdí studie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

U lidí s obezitou se po očkování druhou dávkou vakcíny Pfizer tvoří zhruba polovina protilátek v porovnání se zdravými jedinci. Nejlepší imunitní reakci mají ženy či mladí a štíhlí lidé, naznačuje nová studie.

Článek

Podle italských vědců se u zdravotníků s obezitou vytvořilo po druhé dávce očkování Pfizer/BioNTech asi jen poloviční množství protilátek ve srovnání se zdravými lidmi. Ačkoliv je podle vědců příliš brzy na to, aby plně porozuměli tomu, co to znamená pro účinnost vakcíny, je možné, že obézní lidé budou v budoucnu potřebovat o jednu dávku očkování navíc.

Předchozí výzkumy, které se zabývaly vlivem obezity na průběh onemocnění covid-19, naznačují, že lidé s indexem tělesné hmotnosti (BMI) nad 30, mají o 58 procent vyšší riziko úmrtí na koronavirus. U pacientů s nadváhou je o 113 procent vyšší šance, že skončí v nemocnici. Pravděpodobnost toho, že pobydou na jednotce intenzivní péče, se oproti lidem s normální váhou zvyšuje o 74 procent.

Z dřívější studie brazilských zdravotníků zase vyplývá, že lidé s vysokým BMI mají větší riziko opětovné nákazy koronavirem a vytváří se u nich nižší imunitní reakce proti původní infekci.

Podle vědců horší průběh onemocnění i menší imunitní reakce mohou být způsobeny tím, že obézní lidé mají často další zdravotní problémy, jako je cukrovka či kardiovaskulární onemocnění. Nadbytek tělesného tuku může způsobovat metabolický syndrom a inzulinovou rezistenci, jež nezřídka vedou k poškození orgánů. Obezita navíc podporuje chronický zánět a tvorbu krevních sraženin.

Časté komorbidity ovlivňují imunitní systém lidí s nadváhou, včetně hladiny B-lymfocytů a T-lymfocytů, které spouští ochrannou reakci po očkování. Již dříve se například prokázalo, že obézní lidé získávají po vakcinaci proti chřipce jen poloviční ochranu proti jedincům s normální nadváhou.

Aldo Venuti z Fyzioterapeutického ústavu v Římě spolu z kolegy zkoumal hladinu protilátek po dvou dávkách vakcíny Pfizer/BioNTech u 248 zdravotníků. Imunitní reakce se vytvořila u 99,5 % zdravotníků už sedm dní po podání druhé dávky. U lidí s nadváhou byla ovšem výrazně oslabena. Hladina T-lymfocytů a B-lymfocytů byla u obézních jedinců zhruba o polovinu nižší. Studie zatím neprošla recenzním řízením vědeckých kolegů.

„Vzhledem k tomu, že obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů nemoci covid-19, je nutné pro tuto skupinu naplánovat vakcinační strategii,“ píší vědci ve studii. „Přestože jsou potřeba další výzkumy na toto téma, pokud se naše data potvrdí, lidé s nadváhou by v budoucnu mohli dostat další nebo vyšší dávku očkování.“

„To, že index tělesné hmotnosti značně ovlivňuje imunitní reakci na vakcíny, jsme věděli už dlouho. Studie je proto zajímavá, přestože je založena na malém datovém souboru,“ okomentoval výzkum Danny Altmann, profesor imunologie na Královské univerzitě v Londýně, pro britský deník The Guardian.

„Potvrzuje domněnku, že očkovaná populace automaticky neznamená imunitní populaci, a to zejména v zemích, kde trpí obezitou velké množství lidí. Výzkum také zdůrazňuje potřebu dlouhodobých programů, které se zaměří na sledování imunity populace,“ prohlásil Altmann.

Závěr studie také naznačuje, že nejlepší imunitní reakce po obou dávkách vakcíny Pfizer/BioNTech vzniká u žen či mladých a štíhlých lidí.

Reklama

Doporučované