Hlavní obsah

Vakcína pro prvních 33 tisíc lidí mizí, zatím hlavně v pažích zdravotníků

Foto: Adam Hříbal , Seznam Zprávy

Údaje o tom, kolik lidí už bylo naočkováno, Ministerstvo zdravotnictví nezveřejňuje. Ilustrační snímek.

Reklama

Více než 33 tisíc lidí může být očkováno z dvou dodávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, které do Česka přišly koncem roku. Mezi vyvolenými jsou zatím takřka jen zdravotníci, případně senioři v nemocnicích.

Článek

První jdou na řadu lékaři a sestry z nemocnic, následováni záchranáři, policisty a hasiči. Až po nich budou očkovaní pracovníci v sociálních službách, především ti, co se starají o seniory, a také skupina starších a chronických pacientů.

Takto lze nahrubo popsat harmonogram, podle kterého se začaly rozdělovat vakcíny ve Zlínském kraji, jenž patří k nejhůře zasaženým. Hlásí nápor covidových pacientů, ale i hrozící kolaps zdravotnictví. Tamní koordinátor intenzivní péče už varoval, že nemocnice fungují na „95 procent možného“.

Zlínský kraj patří k posledním třem, kde se začalo očkovat, a to až v pondělí. Priority jsou nastavené jasně.

„Jde o dvě stě zdravotníků, jsou tam lékaři, sestry, jsou tam záchranáři ze zdravotnické záchranné služby, kterým jsme nabídli očkování mezi prvními,“ popisuje Egon Havrlant, tiskový mluvčí Nemocnic Zlínského kraje, kdo konkrétně dostal přednost.

Mluvčí dodává, že klíč byl jednoduchý: přednost mají ti, kteří jsou nejvíce ve styku s covidovými pacienty.

„Jsou to lidé, kteří pracují na covidových stanicích a co pracují na ARO. A samozřejmě na urgentním příjmu a na pohotovostních příjmech v nemocnicích,“ vypočítává Havrlant a přidává i další lékařské disciplíny, jako jsou plicaři nebo infekční lékaři.

Senioři až po hasičích a policistech

Jakmile dostanou očkování všichni pracovníci ve zdravotnictví, kteří o něj projeví zájem, na vakcínu v kraji dosáhnou i policisté a hasiči, kteří představují další složky integrovaného záchranného systému. Ti mají zjistit zájem a dát nemocnicím vědět, aby je zahrnuly do očkovacího plánu.

„Podle priorit také zahrneme do očkování sociál, tedy lidi, kteří pracují v domovech pro seniory a v následné péči. A pak samozřejmě i ohrožené skupiny starších a chronických pacientů,“ říká Egon Havrlant, ovšem připouští, že není jasné, jestli se zvládnou naočkovat z další dodávky ampulek vakcíny, která má do Zlínského kraje dorazit ve čtvrtek.

I proto, že vakcíny v současnosti není nazbyt, vybírají už v domovech seniorů ty, kdo dostanou přednost.

„Máme připravit seznamy našich pracovníků a uživatelů, kteří jsou ochotní podstoupit očkování. Začíná se pracovat na těchto seznamech. Ale zatím bližší informace od krajského úřadu nemám,“ říká Marie Fremlová, která jako ředitelka Sociálních služeb Uherského Hradiště zaštiťuje například čtyři domovy pro seniory a další služby.

Na co nejrychlejším proočkování přitom mají sociální služby podle Fremlové velký zájem. „Je to nesmírně důležité,“ podotýká ředitelka Sociálních služeb Uherského Hradiště.

„Dostali jsme zprávu, že nám dají vědět, až to bude aktuální,“ popisuje pak Marie Semelová, ředitelka Domovu pro seniory Luhačovice, že aktuálně vyčkávají na další pokyny.

Snížit smrtnost, stabilizovat zdravotnictví

V pondělí svůj očkovací plán představil i Jihočeský kraj. Pracuje se stejnými rizikovými skupinami, jen se pravděpodobně dostanou k vakcíně v trochu jiném pořadí.

Jihočeský kraj si podle tamního hejtmana Martina Kuby (ODS) dal jako první prioritu snížit úmrtnost na covid-19, která zasahuje podle jihočeských statistik zejména starší spoluobčany, na druhé místo pak staví zabránění přetížení zdravotního systému a na třetí příčku stabilizaci systému.

„Očkujeme lékaře, sestry, seniory v nemocnicích a pečovatele v seniorských službách a také záchranáře,“ shrnul plán jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) a dodal, že v únoru budou prioritně muset přeočkovat lidi a teprve ze zbylých dávek budou očkovat veřejnost.

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví sociální péče Dagmar Žitníkové, zatím nenastaly spory o to, že někdo by byl mezi lékaři a sestrami naočkovaný neoprávněně dříve.

„Je to i na nemocnicích, aby si naočkovaly v první řadě lidi, kteří to nejvíce potřebují,“ konstatuje předsedkyně odborového svazu a poukazuje na to, že v českých nemocnicích je řada zdravotníků nemocná, a nemocnicím tak chybí.

Reklama

Doporučované