Hlavní obsah

Vakcína proti mutaci bude na podzim, zní z Oxfordu

Foto: Profimedia.cz

Británie již naočkovala 10 milionů lidí.

Reklama

Vakcína proti nové mutaci koronavirového onemocnění by podle Oxfordské univerzity mohla být k dispozici na podzim. Firma AstraZeneca chce být připravená na příští zimu.

Článek

Podle profesora Andy Pollarda z Oxfordské univerzity je vývoj nové vakcíny relativně rychlý proces, který si žádá jen krátké testování.

Jeho tým se snaží vakcínu aktualizovat tak, aby byla co nejefektivnější k mutacím. „Může to být hotové za velmi krátkou dobu. Podzim je ten čas, kdy by měly být k dispozici,“ uvedl.

Není zatím jasné, jakým způsobem by měla být nová vakcína distribuována. Mohlo by se jednat o „jednodávkový booster“, jehož aktualizovaná varianta by vycházela například každý rok.

Podle viceprezidenta biofarmaceutického výzkumu a vývoje ve firmě AstraZeneca, Mena Pangalose, je ambicí jeho společnosti být připraveni před následující zimou. „To je náš cíl,“ uvedl podle BBC.

Informace přichází v době, kdy britské úřady hlásí naočkování prvních deseti milionů občanů první dávkou vakcíny. Podle výzkumů jsou vakcíny efektivní i vůči novým mutacím. Podle serveru BBC je ale možné, že jejich účinnost bude časem slábnout.

V současné době také zveřejnil oxfordský tým první důkazy o tom, že vakcína redukuje šanci nakazit se a tedy i zmírňuje následné šíření viru. To bylo doposud nejisté.

Data, která zatím nebyla publikována, ukazují, že účinnost vakcíny ve spolupráci Oxfordu a společnosti AstraZeneca může omezit přenos nákazy až o 67 procent. To znamená, že vakcína může významně zpomalit šíření pandemie a tím i potenciálně rozvolnit restrikce.

Podle ministra zdravotnictví Matta Hancocka jsou výsledky „naprosto ohromné“ a dokazují, že „vakcíny jsou cestou z pandemie“. Podle ministra je ale výzvou, aby vakcíny v budoucnu držely krok s mutacemi viru.

Velká Británie se obává zejména mutace z Jihoafrické republiky, která se v některých oblastech Británie šíří.

Reklama

Doporučované