Hlavní obsah

Vakcinace proti pneumokokům – očkovat, nebo ne? A největší chyby, které s dětmi děláme

Nejčastěji se pneumokok dostává do plic a oblasti středního ucha, ale může proniknout i do krevního oběhu a způsobit sepsi.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník osmiměsíční holčičky, největší chyby, ke kterým se mámy malých dětí přiznávají a které by už znovu nezopakovaly a tradiční varování před „blbými řečmi“ okolí.

Článek

V uplynulém týdnu Edu čekala další návštěva u lékaře. A očkování. I když jsou názory na očkování různé, já otevřeně říkám, že moje děti očkované jsou.

Očkování vakcínou Prevenar 13 proti pneumokokům probíhá podle několika schémat. Menší děti ji dostanou ve třech dávkách, starší ve dvou.

„Očkování proti pneumokoku je prevence rizikových pneumokoků, které se vyskytují v Evropě relativně často a mohou ohrozit miminko. Způsobují záněty středního ucha a může se ten zánět komplikovat zánětem mozkových blan,” vysvětluje pediatr Michal Hlavatý.

Nejčastěji se pneumokok dostává do plic a právě do oblasti středního ucha, ale může proniknout i do krevního oběhu a způsobit otravu krve. Nejohroženější skupinou jsou přitom děti do dvou let a senioři.

Očkování ale rozhodně neochrání proti všem typům pneumokoka. V současné době je známo 90 typů této bakterie, vakcína zabírá na 13 z nich. Eda žádnou reakci po očkování neměla, některé děti mohou být plačtivé, místo vpichu mohou mít zarudlé, případně mohou mít teplotu.

Jaký je váš názor na očkování? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře, nebo na Instagramu @mamablog_Eda.Tob.

Reklama

Doporučované