Hlavní obsah

Vakcínu dostal první nakažený covidem v Ústeckém kraji

Foto: penofoto, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

První dávku vakcíny dnes dostal v ústecké Masarykově nemocnici první nakažený covidem v Ústeckém kraji. Petr Toncar, jednatel fyzioterapeutického zdravotnického zařízení, byl jedním ze tří prvních nakažených v ČR.

Článek

Zatímco před rokem ovládal podle něj lidi strach, teď je to frustrace. V očkování vidí naději, řekl ČTK.

Na očkování přišel děčínský zastupitel Toncar s devíti zaměstnanci zdravotnického zařízení. „Je to naprostá náhoda, která vyvolává až úsměv, ale v pondělí jsme se dozvěděli termín,“ řekl k tomu, že se prakticky po roce vrátil na místo, kde byl kvůli koronaviru hospitalizován. Covid se u něj potvrdil 1. března.

Nový typ koronaviru si Toncar přivezl z dovolené v Itálii. Onemocněla i jeho rodina. „Infekční oddělení pro nás bylo po celý březen 2020 druhým domovem, byli jsme všichni v karanténě a jediné místo, kam jsme mohli vycestovat, bylo sem na testy,“ uvedl Toncar. Opustit domov mohl, až když měli všichni členové rodiny dva negativní testy. „Bylo o nás tady vždy perfektně postaráno,“ zdůraznil.

Týden byl Toncar v pražské nemocnici na Bulovce. Průběh onemocnění u sebe hodnotí jako lehký. „V době, kdy jsem prodělával nemoc, neuvědomoval jsem si její závažnost. Cítil jsem se pouze nastydlý. Mnohem větší byl strach o rodinu, rodiče, děti a ze situace kolem. Tehdy to byl strach z neznáma,“ uvedl.

Ze dne na den se Toncar stal známou osobou mimo Děčínsko. „V prvopočátku měl člověk tendenci říci lidem, nemějte strach, ten průběh není tak vážný, jak jsme vídali na obrázcích z Číny a Itálie. Pak se to s velkou pozorností výrazně změnilo, medializace byla velkým stresovým faktorem,“ řekl Toncar.

Strach vystřídala podle Toncara frustrace. „Uběhl rok, chyby se stále opakují, na lidech je vidět, že jsou podráždění. Doba je jiná, před rokem se všichni semkli, dodržovali nařízení, uvědomovali si riziko a byli zodpovědní. Teď se bojuje, hádá, nevěří, a to je smutné,“ konstatoval.

Postoj se u Toncara změnil k očkování. „Já ani kolegové jsme na začátku, kdy jsme byli fyzioterapeutickou unií vyzváni k registraci, nebyli přesvědčeni o tom, že se necháme očkovat. Ale situace se výrazně změnila s vývojem pandemie. Převládl pocit zodpovědnosti vůči rodině, klientům, zaměstnancům,“ uvedl. „Příklady a fakta táhnou. Řadu lidí přesvědčily počty nakažených a to, že znají někoho s těžkým průběhem onemocnění, že je tedy lépe prodělat možná dvoudenní komplikace po očkování než zažít nepříjemný pobyt na jednotce intenzivní péče,“ uvedl Toncar, který právě v očkování spatřuje naději pro budoucnost.

Reklama

Doporučované