Hlavní obsah

Očkovací rekordmanka. Je jí 112 let, rodinu ale stále vidět nemůže

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Sarah Lilian Priestové je 112 let. K titulu nejstarší Britka jí tak přibyl i další – nejstarší žena naočkovaná vakcínou proti covidu-19.

Článek

Očkovací akce ve Velké Británii má na svém kontě další „nej“ – nejstarší osobu, která vakcinaci zatím podstoupila. Je jí 112letá Sarah Lilian Priestová žijící v domově s pečovatelskou službou. Po první dávce se cítí dobře, s rodinou se však, stejně jako mnozí další, prozatím setkat nemůže.

Nejstarší obyvatelku Spojeného království znají její přátelé z domu s pečovatelskou službou York House v Swanage, kde žije deset let, jako Lilian. Na ni i jeho další obyvatele přišla s očkováním řada 19. ledna, kdy dostali první dávku oxfordské vakcíny AstraZeneca. Podle mluvčího York House očkování proběhlo „opravdu dobře“ a Lilian a ostatní obyvatelé jsou v pořádku.

Lilian se řadí mezi čtyřicet nejstarších lidí na planetě. Narodila se v roce 1908, prožila dvě světové války a přerod v moderní svět sledovala z první ruky. Každé její další narozeniny jsou dle slov ošetřovatelů svátkem pro všechny. „Chodí jí i telegramy od královny. Každý rok od jejích stých narozenin,“ říká pro Daily Echo Beverly Fluin, zaměstnankyně domova.

Geny z jižního Walesu

Průměrná délka života britských žen je 83 let. Na otázku, zda má Lillian tajemství pro dosažení takto vysokého věku, říkává, že žádné není. „Vyrostla ale v jižním Walesu, takže jí čerstvý horský vzduch pravděpodobně pomohl. Její sestře je 108, takže v tom jsou pravděpodobně i silné geny,“ vypráví Wendy. 112letá Britka navíc do svých osmdesáti let aktivně hrávala tenis a vždy se všude snažila chodit pěšky.

Vzhledem k tomu, že opatření nedovolují rodinným příslušníkům navštěvovat své příbuzné v pečovatelských domovech, Lilian si bude muset na setkání se svou dcerou, dvěma vnoučaty a pěti pravnoučaty ještě počkat.

Vláda Spojeného království doufá, že do poloviny února naočkuje všechny ze skupin s nejvyšší prioritou a ochrání tak nejstarší, nejzranitelnější a zdravotnický personál. Až v tom momentu by se mělo začít uvažovat o uvolnění opatření. Podle údajů britské vlády bylo dosud naočkováno 4,6 milionu lidí.

Reklama

Doporučované