Hlavní obsah

„Vakcínu nechtěl, kvůli práci musel.“ Pracovat smí v Itálii jen s covid pasem

Foto: Profimedia.cz

Ne zelenému pasu, ne diskriminaci, hlásají transparenty v Terstu.

Reklama

„Svobodu! Ne zdravotnické diktatuře! Žádný zelený pas!“ To jsou hesla, která v pátek zněla městy napříč Itálií. Jihoevropská země totiž zavedla pro pracovníky povinné prokazování koronavirovým certifikátem.

Článek

Očkování, platný negativní test nebo nedávno prodělaný covid-19. O trojici, jež tvoří takzvaný koronavirový pas, se v posledních měsících mluvilo zejména v souvislosti s cestováním nebo třeba vycházkami za kulturou. V Itálii nově platí povinnost prokazovat se takovým certifikátem i při příchodu do práce.

Podle britské veřejnoprávní BBC jde o první takové opatření v Evropě a celosvětově jedno z nejpřísnějších vůbec. Restrikce má podpořit vakcinaci v zemi – v současnosti je v Itálii plně naočkováno více než 70 procent populace.

Firmám od pátku hrozí pokuta ve výši až 1500 eur, v přepočtu více než 38 tisíc korun, pokud její zaměstnanci nebudou mít platný „zelený pas“. Opatření se vztahuje i na osoby samostatně výdělečně činné.

„Nešlo, aby nepracoval. Máme dvě děti“

Povinnost prokázat se validním koronavirovým certifikátem má řadu odpůrců. Seznam Zprávy se spojily s Češkou Kateřinou. Žila dvanáct let v Neapoli, kde má i manžela – během koronavirové krize se nicméně musela kvůli tíživé situaci přesunout s malými dětmi do rodné Ostravy.

„Měli jsme v Neapoli podnik, takovou restauraci s barem – klíče od prostoru jsme převzali v prosinci 2019 ještě před pandemií. Nyní ho už nemáme, manžel si našel práci jinde a kvůli tomu, aby si ji udržel, se musel nechat naočkovat. Přestože nechtěl, o vakcíně nejsme přesvědčení. I tak ho ale donutili, do práce by jej bez očkování nepustili. Máme dvě děti a nešlo by, aby nepracoval. To si nemůžeme dovolit,“ vysvětlila Kateřina.

Foto: Profimedia.cz

Proti zavedení povinného covid pasu pro pracovníky jsou i studenti v Miláně.

Češka sama naočkovaná není a vakcínu odmítá. Nad jejím návratem do Itálie nyní proto visí otazník. „Nemůžu být postavená do situace, že pokud chci pracovat, musím za to platit,“ řekla Kateřina. Poukázala tak na možnost, kterou mají italští pracovníci, již se nechtějí nechat naočkovat.

V pravidelných intervalech musí nenaočkovaní chodit na koronavirové testy, které je vyjdou na zhruba 15 až 20 eur za jeden – tedy v přepočtu klidně i 500 korun. „Minimálně dvakrát týdně bych se musela nechat testovat. Spočítejte si, kolik je to za měsíc – a kolik ve dvou lidech. S benzínem a mýtným bych jezdila do práce prakticky zadarmo. To po rodinách s dětmi nemůžou chtít,“ podotkla Češka.

O víkendu další protesty

Proti opatření se rozpoutaly v některých městech i protesty. Třeba v Terstu, přístavním městě u Jaderského moře, vyhrožovaly skupiny pracovníků stávkami – podle agentury Reuters ale zavedení striktního opatření proběhlo oproti očekávání víceméně klidně.

„Zelený pas je špatná věc, podle zákona jde o diskriminaci. Nic víc. Nejde o zdravotní opatření, jen o politický krok, který má lidi rozdělit,“ uvedl devětapadesátiletý pracovník Fabio Bocin. Další demonstrace se konají třeba i v Janově nebo Miláně.

Podle serveru Euronews ještě ale není protestům konec. Proti opatření protestovaly tisíce lidí už minulou sobotu. A právě na nadcházející víkend mají být plánované další velké akce.

„Nikdo se nechce vrátit k tomu, jaké to bylo při lockdownu“

Na utažení poměrů v Itálii ale zatím reagovala podle médií většina lidí klidně. Seznam Zprávám to potvrdila i Slovenka Lucie, jež žije v Turíně a pracuje jako office manažerka. Uvedla, že v jejím okolí s opatřením lidé problém nemají.

„V práci jsem musela platný koronavirový pas ukazovat už minulý týden. Všichni moji kolegové i kamarádi a známí jsou už naočkovaní, nemají s tím problém. Nikdo z našeho okolí se, co vím, na stávku nechystá. Řekněme, že tak 98 procent z lidí, které znám, se nechalo naočkovat ještě před zavedením koronavirového pasu. Kvůli sobě a svému okolí, protože věří vědě. A zbývající dvě procenta si nechala dát vakcínu zpravidla kvůli cestování,“ popsala situaci Lucie.

Připomněla také, jaká přísná opatření panovala v Itálii v době lockdownu. „Tři měsíce jsme nemohli jít s dětmi ani na pitomé hřiště, do obchodu směl jen jeden člen rodiny, vyjít z domu mohl pouze kvůli nákupu, vyšetření u lékaře nebo cestě do lékárny. Na procházky se nesmělo, vojáci na velkých křižovatkách kontrolovali, kam a proč člověk jde. K tomu se už opravdu nikdy vrátit nechce, bylo to hrozné. Teď to vypadá dobře, tak snad to vydrží,“ dodala pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované