Hlavní obsah

Vakcínu od Moderny bude rozvážet sám výrobce, zatím není distributor

Foto: Profimedia.cz

První vakcíny od Moderny mají podle posledních zpráv přijít do České republiky v úterý.

Reklama

Zdravotní pojišťovny v soutěži o distributora vakcín oslovily sedm firem, vítěz bude znám nejdříve za týden.

Článek

I při distribuci druhé vakcíny proti covidu-19 se Česko bude muset prozatím spolehnout na jejího výrobce, firmu Moderna. Domácí distributor totiž zatím vybrán nebyl a zadávací řízení potrvá ještě minimálně týden.

Vyplývá to z informací Všeobecné zdravotní pojišťovny, která distributora na poslední chvíli hledá ve spolupráci se všemi dalšími pojišťovnami a také s Ministerstvem zdravotnictví.

Podle nedělního vyjádření premiéra Andreje Babiše mělo už v pondělí do ČR od Moderny dorazit 20 tisíc dávek. Nicméně podle aktuálního vyjádření Ministerstva zdravotnictví vakcína nakonec dorazí až v úterý, a to jen v počtu 8 tisíc dávek. To nic nemění na faktu, že při jejím rozvozu se nakonec bude v nejbližších dnech postupovat obdobně jako u vakcín Pfizer/BioNTech. Ty jsou zabezpečovány vlastními prostředky.

„První dodávka vakcíny společnosti Moderna je určena přímo pro Moravskoslezský kraj a její rozvoz podle našich informací zajistí přímo výrobce, společnost Moderna,“ uvedl na dotaz mluvčí VZP Milan Řepka.

Následně by ale rozvoz měl převzít právě domácí distributor vzešlý z probíhajícího zadávacího řízení. Pojišťovny podle sdělení mluvčího minulý týden oslovily celkem sedm firem, které konkrétně, nechtěl sdělit. „Jejich jména s ohledem na průběh tohoto řízení konkretizovat nemohu,“ uvedl Řepka.

Mezi oslovenými subjekty je podle informací redakce i firma Avenier patřící pod zdravotnickou skupinu Agel miliardáře Tomáše Chrenka.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, právě Avenier je považován za jasného favorita soutěže, protože má na trhu výsadní postavení i v distribuci necovidových vakcín. Disponuje požadovaným technickým zázemím včetně vozového parku.

Také určena do mrazáků

I vakcína od Moderny potřebuje speciální zacházení. Nikoliv už mražení na -70 °C jako u očkovací látky Pfizer/BioNTech, ale jen -15 až -25 °C. Při této teplotě vydrží až půl roku. Při chladničkové teplotě 2 až 8 °C může být k dispozici 30 dnů a při běžné pokojové vydrží v použitelném stavu jen 12 hodin.

Vládní očkovací strategie počítá s tím, že distributor by měl vakcínu po republice rozvážet z jednoho místa. „Cílem výběru distributora by mělo být, aby šlo, pokud možno, o jeden sklad, a to nejen s ohledem na ulehčení logistiky, ale také zabezpečení areálu,“ je napsáno v původní verzi vládní strategie, která právě prochází aktualizací.

Z této strategie také vyplývá, že vybraný distributor by měl postupem času rozvážet všechny vakcíny (tedy nejen od Moderny), kromě Pfizer/BioNTech. Ta by měla jít do zdravotnických zařízení nadále separátně přes distribuční systém řízený výrobcem.

Reklama

Související témata:

Doporučované