Hlavní obsah

Nový trend v očkování v Česku. Jednou a mít pokoj

Foto: ČTK

Očkovací místo bez registrace v Obchodním centru Atrium v Hradci Králové.

Reklama

aktualizováno •

Očkování se v Česku mění - v kurzu jsou místa, kam si můžete zajít bez předchozího objednání. Na těchto místech na popularitě nabírá jednodávková vakcína od americké firmy Johnson & Johnson, o kterou dříve nebyl zájem.

Článek

Už zdaleka neplatí, že očkovací místa, kam můžete přijít bez jakékoli předchozí byrokracie, fungují jen v hlavním městě či Brně a Ostravě. Dostupná už jsou ve všech krajích, takřka každý den přibývá nějaké nové v menších městech.

Tato místa ale nabízí vakcínu třeba jen jeden den. Například v nemocnici v Novém Městě na Moravě se v úterý očkovalo bez objednání jen dvě hodiny. Jinde vsází na pojízdný formát, typicky očkovací autobus nebo kamion, který se v obcích zastaví třeba na den a pak pokračuje zas jinam.

Jedna dávka a tečka

Třeba Pardubický kraj je jedním z těch, který vsadil na očkování „na kolech“ a připravil velký očkovací kamion. Minulý týden stál před tamějším vytíženým největším očkovacím centrem, před Sálem Jana Kašpara na krajském úřadě.

„Ohlasy od očkovaných z Pardubic máme pozitivní. U očkovacího kamionu se netvořily žádné fronty, vše bylo plynulé a bez komplikací. Ukazuje se tak, že rozhodnutí bylo správné,“ pochvaluje si projekt mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Původní smysl kamionu v Pardubicích byl ale trochu jiný. Před krajským úřadem byl přistaven již od půlky června a měl pomoci odlehčit nápor na místní očkovací centrum. Provozuje ho nezisková organizace Podané ruce společně s krajem. Po proočkování čekajících se rozhodli kamion využít na očkování pro všechny.

„V Pardubicích se v něm během minulého týdne proočkovalo přibližně 1200 osob vakcínou Janssen, spíše středního a mladšího věku, avšak dorazili také lidé nad 60 let. Nejvíce zájemců o očkování bylo v pondělí 26. července, a to 305. Speciální motivační kampaň jsme nerealizovali. Zaměřili jsme se především na všeobecné povědomí o možnosti očkování jednodávkovou vakcínou bez předchozí registrace,“ popsal akci mluvčí kraje.

Propagaci jednodávkového očkování je vidět i na letáku kraje k aktuálnímu umístění kamionu - v Chrudimi. Míst, kam kamion zavítá, bude však ještě víc. „Očkovací kamion se z Pardubic přesunul 3. a 4. srpna do Chrudimi, následně do Přelouče, Holic, Letohradu, Lanškrouna či Moravské Třebové. Chceme tak nabídnout jednodávkovou vakcinaci bez předchozí registrace co nejvíce občanům našeho kraje,“ dodal mluvčí.

Foto: Pardubický kraj

Reklama na očkovací kamion Pardubického kraje.

Na jednodávkovou vakcínu Janssen od Johnson & Johnson vsadili i v Jihlavě, kde očkovací místo bez registrace spustili v již existujícím očkovacím centru na Hruškovém Dvoře.

Nabídli sice i vakcínu Spikevax od Moderny, ale o tu byl zájem menší. „Během čtyř vyčleněných dní bylo proočkováno 350 dávek vakcíny Johnson & Johnson a 148 dávek Moderny,“ řekl náměstek vysočinského hejtmana Vladimír Novotný.

Pro velký zájem proto budou pokračovat i tenhle týden, rovnou už ale připravili 500 dávek Janssenů. „Očkování bez registrace bylo vyhledáno všemi generacemi – starší občané zdůvodňovali svůj zájem dlouhým čekáním u praktiků nebo neznalostí informačních systémů, přes které je nutné se registrovat, někteří lidé přišli na očkování, neboť mají očkovací místo po cestě z práce,“ upřesnila mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Nejmladší kategorie očkovaných pak přicházela většinou ryze z praktických důvodů. „Studenti přišli kvůli rychlému očkování – stačí jedna dávka. Potřebují ho kvůli volnočasovým aktivitám nebo do škol,“ říká mluvčí kraje.

Až sto lidí denně

V Královéhradeckém kraji otevřeli očkování bez registrace jako v první v Jaroměři, už 21. července. Podle dat, která má redakce Seznam Zpráv k dispozici, má první dávku v Jaroměři a blízkém okolí zatím jen zhruba 50 procent obyvatel. Na druhé straně je tam relativně slušně plně proočkováno v seniorních kategoriích od 60 let, všude nad 70 procent.

„Seděl jsem v pondělí v ordinaci a slyšel jsem, že ve Zlíně připravují tři taková centra. V úterý jsme to s krajem vymysleli a ve středu jsme již očkovali,“ popisuje Seznam Zprávám vznik očkovacího místa v jaroměřické poliklinice tamější kardiolog Jiří Veselý, který za očkovací místo nese odpovědnost.

„Očkujeme přibližně čtyřicet až sto lidí denně, takže když si to dáme dohromady, naočkovali jsme již více než 500 lidí. Myslím si, že to už má smysl,“ pokračuje Veselý s tím, že určitě budou pokračovat i nadále. Očkují ve všední dny od druhé do šesté hodiny odpoledne vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech.

„Zatím máme naplánovány tři týdny každý den očkování v běžném formátu, minimálně několik dní v týdnu odpoledne budeme očkovat i bez registrace. Možná do konce září se na očkování ponechá ještě středa,“ líčí plány kardiolog Veselý.

Na rozdíl od očkovacího místa na pražském Chodově ale v Jaroměři nechystají žádné lákadlo v podobě třeba loterie, v níž mohou očkovaní vyhrát ceny.

„Nemyslím si, že bychom našli skupinu lidí, pro kterou by ta vakcína nebyla šikovná, vyjma lidí s autoimunitním onemocněním. Už jenom proto by měla byt ta motivace dostatečná, protože tím pádem jdou pro tu vakcínu, protože ji chtějí, ne jenom kvůli soutěži. K motivaci formou loterie mám trochu ambivalentní postoj, tím však netvrdím, že to je nesprávné,“ míní Veselý.

Reklama

Související témata:

Doporučované