Hlavní obsah

Když v kraji bude málo zájemců, pošleme tam méně vakcín, říká Dzurilla

Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

Registrace seniorů by měly sloužit jako podklad, jak rozdělit mezi kraji dodávku vakcín.

Reklama

Registrační systém pro očkování má od začátku ještě druhý účel – monitorovat zájem o vakcínu. Jeho data by podle vládního zmocněnce Vladimíra Dzurilly měla sloužit jako podklad pro regionální distribuci vakcín v Česku.

Článek

Už teď zásobuje registrační systém Ministerstvo zdravotnictví informacemi o tom, kolik seniorů se v jednotlivých krajích a na jednotlivých očkovacích místech přihlásilo k očkování. Systém tak reálně slouží i k tomu, že monitoruje zájem o očkování v jednotlivých regionech.

A podle vládního zmocněnce Vladimíra Dzurilly je od začátku plán tyto informace využívat pro distribuci vakcín.

„Ano, právě proto byl ten registrační systém spuštěn i s tím, že nebyl, co se týče funkčnosti, dotažený do konce. A rozhodně neomlouvám chyby, co se staly. Ale je to právě proto, abychom znali konkrétní poptávku po konkrétních očkovacích místech,“ odpověděl Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT, na dotaz, jestli se počítá s distribucí vakcín podle počtu registrací.

„Předpokládám, že nejbližší dávky se budou rozdělovat s přihlédnutím k tomuto,“ dodal. Finální rozhodnutí ovšem leží na Ministerstvu zdravotnictví.

Na nespravedlivou distribuci vakcíny si na začátku týdne stěžoval například liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Telefonicky jsem se zeptal ministra zdravotnictví, jak je možné, že jsou vakcíny rozdělovány do jednotlivých krajů zásadně nespravedlivě a v jiném poměru, než bylo původně deklarováno, tedy podle počtu lidí ve věku nad 65 let,“ zlobil se Půta. „Zatímco se tak v některých krajích už očkují skupiny obyvatel, na které měla přijít řada až mnohem později, například policisté, nemáme v Libereckém kraji zatím dostatek vakcín ani pro naše zdravotníky a seniory.“

Konkrétně to podle Půty vypadalo takto: „V Praze žije 11,78 % obyvatel starších 65 let z celé České republiky. Zatím tam ale směřovalo celých 32,6 % dávek vakcíny. V Jihomoravském kraji žije 11,19 % obyvatel 65+ z celé České republiky, ale zatím tam dorazilo 17,4 % dávek vakcíny. Oproti tomu v Libereckém kraji, kde žije 4,22 % obyvatel starších pětašedesáti let, jsme zatím dostali jen 2,8 % dávek vakcíny.“

Systém distribuce podle dat hovořících o tom, kolik seniorů se v jednotlivých krajích přihlásilo k očkování, by měl regiony v rozdělování dávek zrovnoprávnit.

Vládní zmocněnec Dzurilla se přitom odkazuje i na dohodu mezi kraji, která s tímto systémem distribuce počítá. Martin Kuba (ODS), jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů, na jednu stranu tvrdí, že na žádné schůzce, které se účastnil, nepadlo závěrečné rozhodnutí „pojďme to dělat takto“, na druhou stranu to sám považuje za životaschopné řešení.

„Je to faktor, který bezesporu hraje roli. Je určitě relevantní, ke zvážení. Nemá cenu započítávat seniory, kteří se očkovat nechtějí,“ řekl Kuba. Takové seniory se má stát podle něj pokoušet přesvědčit, nemá ale smysl je zohledňovat při aktuální distribuci vakcín. Jihočeský hejtman popisuje, že vakcíny v kraji už podle počtu registrovaných rozděluje. „Rozdělíme ji po okresech tak, abychom uspokojili procentuálně stejný počet čekatelů,“ vysvětlil.

Kuba ovšem, na rozdíl od vládního zmocněnce pro IT, není optimistický v otázce, kdy by se mohlo přerozdělování podle registrací rozeběhnout. „Obávám se, že nás to teď nikoho nemusí trápit. Dodávky vakcíny vypadají tak, že noví čekající budou pořád čekat, protože budeme přeočkovávat ty z ledna,“ posteskl si jihočeský hejtman.

Reklama

Doporučované