Hlavní obsah

Vakcíny pro všechny do května? Už teď je seženou i mladí, říká Češka v USA

Foto: Profimedia.cz

V USA s očkováním pomáhá i armáda. Snímek jednoho z improvizovaných očkovacích center ve Filadelfii.

Reklama

V Americe bude dostatek vakcín pro všechny dospělé do konce května, zní nový slib prezidenta Joea Bidena. Váhu jeho slovům dodává dohoda s novým výrobcem i fakt, že Spojené státy už teď patří mezi světové očkovací lídry.

Článek

Biden se svým optimistickým výhledem na zásoby dávek vakcín zkracuje lhůtu, do kdy by USA měly mít dost vakcín pro všechny, o celé dva měsíce. Původně totiž mluvil o červenci. Na „dobré cestě“ ke splnění nového cíle jsou podle Bidena Spojené státy zejména díky nové dohodě s farmaceutickým gigantem Merck & Co na výrobu vakcín firmy Johnson & Johnson a dřívějším závazkům dalších společností.

„V důsledku zintenzivnění procesu, které jsem zajistil a před chvílí nastínil, bude mít tato země dostatečnou zásobu vakcín – a ano, řeknu to znovu – pro každého dospělého Američana do konce května,“ pronesl prezident USA na tiskovém brífinku v Bílém domě.

Otázkou samozřejmě zůstává, do kdy se zásoby vakcín ke všem dospělým Američanům dostanou. Například New York Times odhadují, že při současném tempu by 70 % americké populace alespoň částečné imunity jednou dávkou vakcíny mělo dosáhnout už v srpnu. Tempo by se ale vzhledem k okolnostem mohlo ještě zrychlit.

Když někdo objednaný nepřijde, vakcínu dostane jiný

Systém, jakým se v USA vakcíny dostávají k lidem, popsala Seznam Zprávám česká novinářka a publicistka žijící v New Orleans Julie Urbišová.

Každý stát má svá vlastní pravidla, která většinově upřednostňují lidi starší 65 let, klíčové pracovníky stejně jako učitele nebo prodavače potravin a mladší lidi s různými komorbiditami, podle Urbišové to ale v praxi vypadá tak, že vakcínu s trochou snahy a štěstí už teď běžně dostávají i lidé mimo vytyčené skupiny.

„Všude to funguje tak, že původní informace přijde od státu, čili v médiích vystoupí guvernér a řekne kde, kdy, komu a jak budou dostupné vakcíny. Každý se pak může zaregistrovat a čekat, až na něj přijde řada,“ popsala Urbišová obecný postup, který platí ve všech amerických státech, a dodala, že mnohde se ale dá vakcína získat díky aktivnějšímu přístupu.

„Konkrétně u nás v Louisianě jsme ve fázi, kdy se očkují lidé starší 65 let a učitelé. Když se člověk mimo tyto skupiny zapíše do centrálního registru, dostane zprávu, že ještě není na řadě. Od místních se ale dozvídám, že pokud se zaregistrujete v konkrétních očkovacích centrech v okolí a někdo jim během dne na očkování nepřijde, tak oni potom obvolávají lidi z registru a hledají náhradníky,“ popsala Urbišová jednu z možných cest, jak se k vakcíně můžou dostat i mladší lidé z různých povolání.

Síť očkovacích center je podle ní velmi hustá. Očkuje se například v lékárnách, improvizovaných velkých centrech venku nebo v administrativních budovách i na vojenských základnách, běžně funguje i režim drive-thru.

Foto: Profimedia.cz

I takhle může vypadat očkovací centrum. Drive-thru očkování v Denveru funguje na parkovišti před basebalovým stadionem.

Situace, kdy se mohou nechat očkovat i lidé mimo rizikové skupiny, podle Urbišové není specifická pro Louisianu. Ještě uvolněnější jsou podle ní pravidla v sousedním státě. „Například z Mississippi mám zprávy, že když se člověk, co nepatří do rizikové skupiny, zaregistruje v konkrétních očkovacích centrech a pravidelně třeba každou hodinu kontroluje volná místa v několika nejbližších, tak vždycky nějaké místo najde,“ řekla Urbišová a dodala, že z New Orleans, které leží blízko hranic, lidé do sousední Mississippi za očkováním cíleně vyjíždí. Poměrně snadno se pak podle informací novinářky dá k vakcíně dostat například i na druhé straně USA v New Jersey.

Urbišová uvedla, že podle zpráv od známých z různých států má pocit, že kontroly při očkování nejsou příliš přísné. „Myslím, že tady prostě chtějí, aby proočkovanost byla co nejvyšší, a že si docela věří,“ nabízí Češka svůj dosavadní subjektivní dojem s upozorněním, že je ale těžké v tak velké zemi cokoliv generalizovat. „Na severu to ale může být úplně jinak. Třeba kamarádky z Minnesoty vakcíny sehnat nemohly, ale když slyšely, co řekl Biden, tak se zaradovaly a věří, že budou mít vakcínu do května“.

Čekat musí široká veřejnost například i v New Yorku, Seznam Zprávám to popsala další Češka žijící v USA, Anna Rathkopfová. Sama vakcínu od Pfizeru už dostala díky tomu, že patří do skupiny lidí s komorbiditou. Očkování podstoupila v Javits Centru přímo na Manhattanu. „Organizuje ho Národní garda a skutečně to tam jede jako v armádě. V úterý třeba stihli jen v tomto centru naočkovat osm tisíc lidí, což byl dosud nejvyšší počet,“ řekla Rathkopfová.

Aktuálně se podle ní v New Yorku otevírají velká očkovací centra, ale přesto zájem převyšuje nabídku. „Jsou tady trošku problémy se zapisováním. Hlásí se moc lidí a servery nestíhají, ale všem se tady osvědčilo zapsat se o půlnoci, kdy se uvolňují místa na další den,“ popsala Češka žijící v Brooklynu. I v New Yorku se ale podle ní k vakcíně mohou dostat šťastlivci, co nesplňují oficiální parametry. „Jednou když se ukázalo, že jedno očkovací centrum v sousedství má hodně dávek, které by mohly propadnout, otevřelo se úplně pro všechny a nahrnula se tam hromada lidí,“ uvedla Rathkopfová.

Podle oficiálních informací je nejomezenější přístup k vakcínám v Novém Mexiku, kde se kromě klíčových pracovníků a zranitelných mají očkovat zatím jen lidé nad 75 let. Z průměru ještě vyčnívá Montana, kde je věkový limit jen o pět let nižší. Na druhé straně například v Arizoně se už oficiálně očkují i lidé nad 55 let. Zmiňovaná Louisiana a Mississippi se svou oficiální strategií i mírou proočkovanosti spadají v porovnání s dalšími státy do průměru.

Podle statistik Our World in Data momentálně už na 100 Američanů v průměru připadá téměř 22,7 aplikované dávky vakcíny, což USA řadí mezi státy s nejrychlejších tempem očkování na světě. Co do celkového počtu podaných vakcín jsou pak Spojené státy na prvním místě na světě s asi 78,6 milionu dávek.

I Amerika má problémy s krácením dodávek. Přišla ale s řešením

Situaci, kdy se získání dostatek vakcín pro 260 milionů Američanů do konce května jeví reálně, podle Bidenovy administrativy předcházela těžká jednání. Úředníci nejprve podle koordinátora týmu Bílého domu pro boj s koronavirem Jeffa Zientse museli řešit problémy s dodávkami společnosti Johnson & Johnson, která podobně jako například další farmaceutické společnosti v Evropě oznámila, že nesplní původní cíl dodávek. Její kapacity mají stačit na dodávku 20 místo 37 milionů dávek do konce března.

Už na konci ledna ale vedení firmy Johnson & Johnson od vrcholných představitelů americké administrativy dostalo jasný vzkaz, který podle New York Times zněl: „Toto je nepřijatelné.“

Z následných jednání pak v únoru vykrystalizovala dohoda s druhým nevětším výrobcem vakcín na světě Merck & Co, který má při produkci vakcín Johnson & Johnson výrazně pomoct. Kolik dávek a do kdy má firma vyrobit, není veřejné, v úterý ale společnost oznámila, že federální vláda do přizpůsobení jejích továren na výrobu jednodávkové vakcíny proti covidu-19 vloží investici ve výši 269 milionů dolarů.

Zdroje blízké vyjednávání řekly New York Times, že administrativa podnikla ještě další kroky k urychlení výrobního plánu firmy Johnson & Johnson a jejích partnerů. Podle mluvčí Bílého domu Jen Psakiové to ze strany vlády zahrnuje sestavení týmu expertů, kteří na výrobu dohlížejí, i logistickou podporu od ministerstva obrany. Prezident se navíc rozhodl aktivovat Zákon o obranné produkci z doby korejské války, který má firmě Johnson & Johnson zajistit lepší přístup ke strategickým komponentům nutným k výrobě vakcín.

V únoru rovněž další výrobci v USA schválených vakcín Moderna a Pfizer potvrdili, že do konce května dodají dost vakcín na pokrytí očkovací operace čítající 200 milionů Američanů.

Reklama

Doporučované