Hlavní obsah

Vakcíny proti covidu dostaly svou cenovku. Budou stát do 800 korun

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Závod o první vakcínu se dostává do své další fáze.

Reklama

Biotechnologické firmy představují ceny svých vakcín. První „maloobchodní“ cenu ukázala firma Moderna. V objednávce do milionu dávek bude ampule vakcíny během pandemie za 37 dolarů. Pak bude zdražovat.

Článek

Biotechnologická společnost Moderna, která se snaží vyhrát závod o vakcínu na nemoc covid-19, dala již cenovku na svého stále neschváleného kandidáta. Ve středu společnost oznámila, že pro objednávky v malém objemu se bude cena pohybovat v rozmezí 32 až 37 dolarů.

To je prozatím nejvyšší cena ze všech oznámených nabídek. Společnost Pfizer a její partner BioNTech nabídli americké vládě 100 milionů dávek vakcíny a za jednu si chtějí účtovat 19,5 dolaru. Stejné množství dávek si Spojené státy objednaly i u firmy Johnson & Johnson. Její vakcína by měla stát přibližně 10 dolarů.

Společnost Johnson & Johnson již dříve vyhrála soutěž na podporu rozšíření výrobních kapacit od americké vlády na území USA za 456 milionů dolarů. Ve srovnání s ostatními společnostmi, jako jsou Moderna, Pfizer a AstraZeneca, Johnson & Johnson ještě nedospěl k pozdějším fázím testování své vakcíny.

Zcela nejlevnější variantu však nabízí v Americe zmíněná AstraZeneca, jednu dávku za čtyři dolary. Trumpova administrativa udělala se společností dohodu, za 1,2 miliardy dolarů dodá 300 milionů dávek své vakcíny. AstraZeneca se také zavázala, že po dobu pandemie nebude usilovat o zisk z prodejů.

Pandemické ceny

Generální ředitel Moderny Stéphane Bancel řekl ve středu svým investorům, že cena u velkých objednávek bude mnohem nižší a v úplně jiné cenové hladině.

Maloobjemovou objednávku definoval jako nákup pod milion dávek. „Spolupracujeme s vládami po celém světě na zajištění dostupnosti vakcíny bez ohledu na platební schopnost. A s cenou budeme zodpovědní,“ řekl Bancel a dodal: „Během pandemie.“

Až pandemie pomine, bude se cena vakcíny od Moderny shodovat s normálními komerčními vakcínami, komentoval šéf budoucí cenu.

Například remdesivir, i když jde o lék a nikoliv vakcínu, stojí v USA pro lidi s komerčním pojištěním přibližně 520 dolarů a pětidenní léčba přesáhne i třítisícovou hranici, tedy více než 65 tisíc korun.

Třetí fáze

Moderna dále uvedla, že je připravena se posunout do třetí fáze vývoje vakcíny, kde se očkovací látka zkouší na 30 tisících lidech. První výsledky nelze očekávat dříve než v říjnu, ale už nyní Moderna jedná s několika státy, díky čemuž dle svých slov získala dalších 400 milionů dolarů. Téměř ve stejnou chvíli oznámily společnosti Pfizer a BioNTech i svůj přesun do třetí fáze. Pokud vše proběhne v pořádku, dají se první vakcíny očekávat na konci letošního roku, zní z biotechnologických firem.

Tento týden spadly ceny akcií Moderny o čtyři procenta, nicméně od začátku roku si připsaly 300procentní nárůst. Ještě raketovější vzestup zaznamenal relativně malý hráč na poli vakcín Novavax, a to přes 4000 procent. Novavax získal také podporu americké vlády v hodnotě 1,6 miliardy dolarů na vývoj výměnou za 100 milionů dávek.

Reklama

Doporučované