Hlavní obsah

Vakcín proti spalničkám a klíšťatům je nedostatek. Lidé mají o očkování velký zájem

Vakcíny proti spalničkám.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po celém Česku docházejí vakcíny proti spalničkám. A podobná je situace i u očkování proti klíšťové encefalitidě. Podle lékařů ovšem není důvod k panice. Výpadky jsou maximálně dvou až třídenní.

Článek

Než lidé vyrazí za doktorem, měli by si po telefonu v očkovacích centrech ověřit dostupnost přípravků. Na mnoha místech Česka totiž chybí zásoby vakcín proti spalničkám i proti klíšťové encefalitidě.

Výpadek ohlásila některá zdravotnická centra v Praze, Brně, Českých Budějovicích nebo třeba ve Zlíně. Dočasný nedostatek zásob aktuálně eviduje například i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Zrovna jsem se dozvěděla, že došly vakcíny proti spalničkám. Samozřejmě, že může dojít k aktuálnímu výpadku, ale ten netrvá dlouho,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Hana Vránová.

Klíšťová encefalitida se pravidelně před létem očkuje ve vyšším počtu. V případě spalniček vyvolala větší zájem o očkování jejich epidemie. A nejsou to jen očkovací centra a nemocnice, které trápí nedostatek vakcín. Aktuální výpadek potvrdila i lékarenská síť EUC lékárny.

Podle lékařů není důvod k obavám. Zásoby léčiv chybí většinou dva až tři dny. Také Ministerstvo zdravotnictví mírní obavy některých lidí.

„V případě vakcín proti klíšťové encefalitidě máme potvrzen dostatek vakcín pro děti i dospělé, a to až do konce letošního roku,“ uvedla pro Seznam.cz Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví.

Pokud jde o spalničky, upozorňuje ministerstvo, že byly do Česka kromě známé vakcíny Priorix dovezené také dodávky vakcíny MM Rvaxpro se stejným léčebným účinkem. „Celkem bylo do ČR do této chvíle dovezeno bezmála 30 000 balení vakcíny, další dodávky vakcín jsou plánovány na začátek května a navíc je výrobce připraven v případě potřeby dodat dalších 10 000 balení. Vakcín je tedy dostatek,“ dodala Štěpanyová.

Reklama

Související témata:

Doporučované