Hlavní obsah

Vakcíny se bojí více ženy. Bavte se o očkování v rodinách, radí Blatný

Foto: Shutterstock.com

Většina lidí plošné očkování proti covidu-19 schvaluje, pouze 39 procent už se ale rozhodlo ho podstoupit.

Reklama

„I ti, kteří se sami nebudou testovat, ve 30 procentech věří, že to má smysl,“ řekl ministr zdravotnictví k průzkumu STEM, který sbíral názory reprezentativního vzorku více než 1000 obyvatel Česka na testování a očkování.

Článek

Dvě pětiny Čechů mají zájem nechat se očkovat proti nemoci covid-19. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM, který si nechalo zpracovat Ministerstvo zdravotnictví. Mezi 39 % obyvatel, kteří vakcínu vítají, převažují lidé starší 60 let, muži a obyvatelé velkých měst.

Proti očkování je 45 % obyvatel, nejčastěji jsou to lidé ve věku 30–44 let. V této skupině je to dokonce většina, a to 56 % respondentů průzkumu.

Šestnáct procent obyvatel s očkováním váhá. Ministerstvo se odmítače a nerozhodnuté pokusí přesvědčit.

Průzkum zkoumá postoj Čechů k očkování podle věku, pohlaví a vzdělání. Ze čtyř věkových kategorií má největší ochotu k vakcinaci skupina 65 a více let, a to přesně 50 procent rozhodnutých a 20 procent váhajících.

„Zejména tento sloupeček je povzbuzující, protože toto je právě ta skupina, která je nejvíce ohrožena,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ženy vs. muži

Zdá se, že větší obavu z očkování mají ženy než muži. K očkování je rozhodnuto 44 procent mužů, ale jen 34 procent žen. Přesně polovina žen potom očkování odmítá, zatímco mezi muži je to 41 procent. Nerozhodnutých je přibližně stejně, tedy 15 procent mužů a 16 procent žen.

„A zajímavá, ale předvídatelná je tato informace: Tam, kde se alespoň jeden člen rodiny rozhodne pro očkování, je velká pravděpodobnost, že se nechá očkovat rodina,“ dodal.

Platí to i obráceně, tedy tam, kde někdo očkování odmítá, se proti vakcíně s vysokou pravděpodobností postaví i ostatní členové rodiny.

„Je potřeba vysvětlovat, je potřeba informovat všechny. A je dobře, když si ti členové rodiny potom i mezi sebou pohovoří,“ doporučil ministr.

Plánovaná dostupnost vakcín v Česku

Pfizer

- leden 135 tis. očkovaných

- únor 189 tis. očkovaných

- březen 215 tis. očkovaných

Moderna

- první čtvrtletí 120 tis. očkovaných

AstraZeneca

- leden 100 tis. očkovaných

- únor 150 tis. očkovaných

- březen 300 tis. očkovaných

Zajímavé je, že většina lidí považuje plošné očkování za prospěšné, konkrétně je to 52 procent. Je to způsobeno tím, že asi pětina těchto lidí by ráda očkovala všechny ostatní, sama se ale vakcíny bojí.

„Plošné testování je super”

Plošné použití antigenních testů na covid-19 schvaluje 58 procent lidí. Zájem o něj má ale pouze 42 procent lidí, vyplývá z průzkumu. Větší zájem je opět mezi seniory. Pětina populace nepovažuje plošné testování za správné.

„Říká nám to úplně stejnou informaci: ‚Plošné testování je super! Běž se otestovat. Já bych tak úplně nechtěl‘,“ hodnotí výsledek průzkumu Blatný.

„Zájem o test je opět nejvyšší v kategorii starších osob, což je dobře,“ říká Blatný. Důležité je podle něj přesvědčit širokou skupinu lidí, kteří sice nepopírají příznivé účinky plošného testování, sami ale s účastí váhají.

„I ti, kteří se sami nebudou testovat, ve 30 procentech věří, že to má smysl. Věřím, že i oni sami zváží, jestli by na test nechtěli zajít sami. Pomohou tím všem,“ řekl ministr.

Podle prezentace se v ostatních věkových skupinách pod 60 let chce nechat otestovat méně než 50 procent lidí. Současně ale podle průzkumu 70 procent lidí cítí riziko, tedy že oni sami by se nemocí mohli nakazit.

„Takže to není tak, že by většina populace podceňovala tu epidemii nebo si myslela, že je to hloupost. Kdyby 70 procent lidí nemělo obavu z tohoto rizika, potom by samozřejmě nebyl důvod uplatňovat nějaká opatření a museli bychom se zamýšlet nad tím, pro koho to vlastně děláme. My to děláme pro více než 70 procent osob v této zemi, protože mají obavu z tohoto rizika. Není to tedy výmysl vlády, je to povinnost vlády toto dělat,“ řekl ministr.

Reklama

Doporučované